TEMELJI MASLINARSTVA | Najstarije dječje igračke izrađene od maslinova drva

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević za ovaj je broj otišao u pradavnu prošlost, da bi još prije tri tisuće godina pronašao igračke za djecu, izrađene od maslinova drva

Prve igračke

A kako je ulje od pamtivijeka bilo povezano s djecom, tako je i drvo masline bilo dio dječjih odrastanja, moglo bi se reći i od onih dana koje mi danas nazivamo prapoviješću. Mnoge su kulture na raznim zemljopisnim širinama, još tamo od neolitsko dobnih, pa i starijih vremena izrađivale igračke za svoje najmlađe. Da bi se djeca mogla zabaviti i zaigrati, pa i educirati.

Igračke koje su nam ostale u naslijeđe i u kojima možemo dan danas uživati diveći se todobnim majstorima su keramičke, tek poneke, kod bogatijih obitelji od bronce ili ponekad od nekog plemenitijeg metala. A pošto je uvijek bilo bogatih, srednjih, ali i siromašnih, tako su ljudi oduvijek izmišljali igračke za svoje najmlađe.

Recimo, zvečke ili šuškalice su bile zasigurno prve igračke. Pronađena je posuda stara više od 3000 godina u kojoj su bile drvene „šuškalice“ napunjene kamenčićima. Zamislite, drvene. Neki čak pretpostavljaju da se radilo o maslinovom drvu. Raznih je igračaka pronađeno, daleko bi nas odvelo da o njima pričamo.

Ali, moramo spomenuti egipatskog tigra starog 3000 godina koji je imao zglobnu čeljust. Čeljust se pomicala povlačenjem konca, što nam ukazuje na to da je ustvari bio predmet zabave za mlade. Zamislite.

Pred 3000 godina imali smo kazalište lutaka. Siguran sam da će nove arheološke metode dovesti i do novih saznanja o korištenju maslinovog drva u raznim oblicima ljudskog djelovanja. Svjedoci smo i toga da se činjenice o starosti i rasprostranjenosti maslina stalno mijenjaju i dopunjuju.

A mi ćemo ovdje još spomenuti jedno područje u kojem se još od 4. stoljeća izrađuju razni predmeti baš od maslinovog drva. Od te proizvodnje mnogi i dan danas dobro zarađuju. Riječ je o Betlehemu. Redovnici su naučili lokalno stanovništvo kako rezbariti u drvu masline. Ta se umjetnost održala i kroz srednji vijek, a u 16. i 17. stoljeću pod utjecajem franjevaca koji su dolazili hodočastiti, razvila se u značajnu gospodarsku granu.

Ulomak teksta objavljenog u 68. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide