TEMELJI | masovna proizvodnja maslina u starom Izraelu

Povjesničar Maslinar Željko Krnčević otkriva nam da maslinarstvo u devetom stoljeću prije Krista u Izraelu postaje industrijom masovne proizvodnje, što dokazuju stotine tipičnih i jedinstvenih preša za ulje.

Kako je lijepo u ovim toplim, štaviše, pretoplim danima sjediti negdje u hladu ili čak pod klimom i pozabavit se stvarima u kojima uživaš. E, pa tako malo razmišljajući u hladu Doma svog, promislih kako imam privilegiju baviti se poviješću maslinarstva i uljarstva. I kad malo bolje promislim i pogledam u arhiv, od 2004. maslinarskim vremeplovom obilazimo maslinike i „makine“ i konobe i sve vezanu uz našu Maslinu. Punih 18 godina, pa i više s mirisima iskona masline. U društvu s dragim ljudima – maslinarima. Onda me uvijek iznova iznenadi kako u arhivima i literaturi pronađem novih zanimljivosti.

Maslinarski prapočeci

Tako ćemo ovaj put do jednog od maslinarskih prapočetaka, do iskona masline upisane u svete knjige – do Izraela. Pa ajmo mi opet u naš vremeplov maslinarski „zaroniti“ u daleku prošlost naše Masline. Veličanstvene i neuništive.

Maslina i ulje bili su glavne sastavnice, kako u kulturi staroga Izraela, tako i u gospodarstvu njegovih stanovnika kroz cijelu povijest. Itekako bogatu mijenama i događajima koji su se očitovali i na maslini. Tako nam je zajedno s uljem zapisano i u Starom zavjetu, ali i u Mišni i Talmudu.

Arheološki je dokazano da se maslina uzgajala i prerađivala još od neolitika, tamo negdje od šestog tisućljeća prije Krista. I to iz divljih maslina. Dokaz nam je bazen pronađen u sloju gline uz more kod planine Karmel. Bio je pun koštica maslina i organskog materijala sačuvanog u glini. Po svemu sudeći, ulje se proizvodilo drevnom, tradicionalnom metodom. Osim ovih botaničkih dokaza o maslinovim košticama, deseci jedinstvenih posebnih instalacija usječenih u površinu stijene dokazali su postojanje napredne preliminarne proizvodnje ulja.

Recimo opet kako je maslina bila itekako važna za čovjekovu egzistenciju. Plod masline i njegovo ulje bili su glavni sastojci prehrane. Opisi obrednih prinosa i žrtava u Bibliji govore nam o važnosti ulja, kao što je naznačeno u Talmudu i Mišni. Najzastupljeniji pojedinačni (dnevni!) obrok, pet različitih pečenih ili nepečenih jelovnika po Levitskom zakoniku sadržavalo je žito ili brašno pomiješano ili namazano uljem.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČI ČASOPIS

Previous
Next
Previous
Next