Tretiranjem maslina do lakše berbe

Znanstvenici istražuju mogućnosti primjene kemijskih spojeva koji smanjuju silu potrebnu za odvajanje ploda od peteljke, piše dr.sc. Marin Krapac.

Svaka nova tehnologija izaziva i strah i divljenje te je potrebno vrijeme da se tehnologija prihvati i počne primjenjivati u praksi. Posljednjih godina u maslinarsku proizvodnju sve više i intenzivnije ulaze nova tehnološka rješenja, a jedno od njih koje maslinarima, posebno većim proizvođačima, uvelike ubrzava i pojeftinjuje berbu plodova je primjena različitih tipova strojeva. Najčešće se u praksi koriste ručni nošeni tresači maslina, dok se u velikim, plantažnim, maslinicima koriste traktorski ili samohodni tresači koji tresu deblo i cijelo stablo masline.

Nedostatak radne snage već predstavlja problem u velikim plantažnim maslinicima gdje je veliki broj stabala maslina potrebno pobrati u kratkom razdoblju kako bi se dobila visoka kakvoća ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Uz razvoj strojeva ispituje se i njihova učinkovitost te prednosti i nedostaci pojedine tehnologije.

Učinkovitost berbe

Učinkovitost berbe može se promatrati s dva aspekta: prvi je učinkovitost berbe u jedinici vremena, odnosno brzina berbe, a drugi je učinkovitost uklanjanja plodova sa stabla, odnosno ostaju li plodovi nakon berbe na stablu te koliko ih ostaje.

Ručna berba plodova još je uvijek najrašireniji način berbe u Republici Hrvatskoj, a nedostatak ručne berbe je njezin mali učinak (5-10 kg ploda/sat), dok trošak berbe dostiže od 50 do 80 posto ukupnih troškova. Razlikuju se dva tipa ručne berbe: berba plodova u košare te berba češljevima gdje plodovi padaju na mreže. Ručna berba plodova u košare uglavnom se koristi za plodove koji se koriste za konzerviranje, jer takvi plodovi ne smiju imati nikakvih oštećenja kako bi bili prihvatljivi za preradu i konzumaciju. Ukoliko se za berbu plodova koriste češljevi te se plodovi tresu na mreže ispod stabla, učinkovitost berbe se može povećati za oko 30 posto u odnosu na ručnu berbu u košare, ali već kod ovog načina dolazi do manjih oštećenja.

Više u časopisu Maslinar, br. 60.

Previous slide
Next slide