Tretiranjem maslina do lakše berbe

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Znanstvenici istražuju mogućnosti primjene kemijskih spojeva koji smanjuju silu potrebnu za odvajanje ploda od peteljke, piše dr.sc. Marin Krapac.

Svaka nova tehnologija izaziva i strah i divljenje te je potrebno vrijeme da se tehnologija prihvati i počne primjenjivati u praksi. Posljednjih godina u maslinarsku proizvodnju sve više i intenzivnije ulaze nova tehnološka rješenja, a jedno od njih koje maslinarima, posebno većim proizvođačima, uvelike ubrzava i pojeftinjuje berbu plodova je primjena različitih tipova strojeva. Najčešće se u praksi koriste ručni nošeni tresači maslina, dok se u velikim, plantažnim, maslinicima koriste traktorski ili samohodni tresači koji tresu deblo i cijelo stablo masline.

Nedostatak radne snage već predstavlja problem u velikim plantažnim maslinicima gdje je veliki broj stabala maslina potrebno pobrati u kratkom razdoblju kako bi se dobila visoka kakvoća ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Uz razvoj strojeva ispituje se i njihova učinkovitost te prednosti i nedostaci pojedine tehnologije.

Učinkovitost berbe

Učinkovitost berbe može se promatrati s dva aspekta: prvi je učinkovitost berbe u jedinici vremena, odnosno brzina berbe, a drugi je učinkovitost uklanjanja plodova sa stabla, odnosno ostaju li plodovi nakon berbe na stablu te koliko ih ostaje.

Ručna berba plodova još je uvijek najrašireniji način berbe u Republici Hrvatskoj, a nedostatak ručne berbe je njezin mali učinak (5-10 kg ploda/sat), dok trošak berbe dostiže od 50 do 80 posto ukupnih troškova. Razlikuju se dva tipa ručne berbe: berba plodova u košare te berba češljevima gdje plodovi padaju na mreže. Ručna berba plodova u košare uglavnom se koristi za plodove koji se koriste za konzerviranje, jer takvi plodovi ne smiju imati nikakvih oštećenja kako bi bili prihvatljivi za preradu i konzumaciju. Ukoliko se za berbu plodova koriste češljevi te se plodovi tresu na mreže ispod stabla, učinkovitost berbe se može povećati za oko 30 posto u odnosu na ručnu berbu u košare, ali već kod ovog načina dolazi do manjih oštećenja.

 

Više u novom broju Maslinara, br. 60.

Previous
Next
Previous
Next