U HRVATSKOJ DANAS POSTOJI ŠEZDESET SORTI MASLINA

Mr. sc. Stanislav Štambuk na ovogodišnjoj Maslini Split govorio je o aktualnom stanju sortimenta maslina u Hrvatskoj, nastanku sorti i njihovoj klasifikaciji.

Mr. sc. Stanislav Štambuk, viši savjetnik pri Savjetodavnoj službi i promotor i zaštitnik maslinarstva, na ovogodišnjoj 16. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana Maslina i 5. Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana Intrada održao je predavanje naslovljeno Aktualni sortiment maslina u Republici Hrvatskoj u kojem je govorio o nastanku i klasifikaciji sorti i trenutnom stanju sorti maslina u svijetu i u našoj državi. Mr. sc. Štambuk predavanje je započeo tvrdnjom da je maslina jedna od najzastupljenijih biljnih vrsta u Dalmaciji, koja je prisutna od davnih vremena, odnosno od vremena starih Grka. Odabirom jedinki bavili su se uzgajivači od samog početka uzgoja maslina te su prirodnim odabirom doveli do velike varijabilnosti i nastanka velikog broja sorti. A koliko uzgoj maslina seže u povijest govori i činjenica da su rimski putopisci prvi spomenuli imena 13 sorti maslina.

Sorte maslina nastaju na tri načina: prirodnim križanjem divlje masline s divljom maslinom, prirodnim križanjem pitome masline s pitomom maslinom i križanjem pitome masline s divljom maslinom. U prošlosti su problemi razvrstavanja maslina postojali u svim maslinarskim zemljama, a značajnim opisima sorti istraživači su se počeli baviti krajem 19. stoljeća. Prva klasifikacija sorti maslina napravljena je 1819. godine i to na način da su na osnovi endokarpa sorte svrstane u 7 kategorija i 21 tip. Prva sustavna klasifikacija maslina obavljena je 1937., a za kriterije su uzeti ime, sinonim, uzgojno područje, oblik stabla, forma, oblik cvata, cvijet, boja i masa ploda, randman mezokarpa, otpornost na neke štetnike i bolesti, sadržaj ulja u plodu, konstantnost roda, rast stabla, adaptabilnost i dr.

Više u časopisu Maslinar broj 57, travanj 2019.

Previous slide
Next slide