U Kući istarskog maslinovog ulja izložba o Aristoilu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U sklopu obilježavanja 3. godine rada, u prostoru Kuće istarskog maslinovog ulja otvorena je izložba i održano predavanje o međunarodnom projektu Aristoil koji obrađuje zdravstveni aspekt ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Predavanju su nazočili brojni poznati istarski maslinari i zainteresirana javnost.

ARISTOIL je međunarodni projekt financiran iz programa INTERREG MED, a koji je sufinancirala i Istarska županija te se provodio od 2016. do 2019. godine u pet mediteranskih država proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja: Italija, Španjolska, Grčka, Cipar i Hrvatska. Svrha projekta bila je ustanoviti u kojoj mjeri analizirana ulja sadrže povećan udio fenola (>250 mg/kg) kako bi se takva ulja mogla deklarirati kao proizvod s pozitivnim zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav čovjeka prema europskoj legislativi.

U sklopu projekta kroz tri godine analizirano je više od 4.000 ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te su hrvatska ulja pokazala najbolje zdravstvene karakteristike, odnosno 97% sakupljenih ulja iz Hrvatske imalo je povećan udio fenolnih spojeva i to u prosjeku 655 mg/kg što je visoko iznad zadanih 250 mg/kg prema zakonu EU.

Više o samom projektu i njegovim rezultatima, s posebnim osvrtom na Istru, govorila je prof. dr. sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu koja je ujedno koordinatorica projekta ARISTOIL u Hrvatskoj.

Kako je objasnila inicijatorica projekta te vlasnica Kuće istarskog maslinovog ulja Lorena Boljunčić, „Ovaj je projekt izuzetno važan za naše maslinare ali i za širu zajednicu, te smo saznanja o projektu pretočili u zanimljivu izložbu koju mogu pogledati i naši sugrađani, a sljedeće godine vidjet će je i brojni gosti.“

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!