U starom Izraelu bilo je zabranjeno pilati masline

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević otišao je za ovaj broj u stari Izrael i pronašao brojne zanimljive podatke, pa tako i ovaj iz naslova.

Šetajući poviješću maslinarstva kako kod nas, pa i u svijetu, ali naravno i po kolijevci maslinarstva – Mediteranu, dođosmo tako do Izraela. Zemlje koja se nalazi na položaju povoljnom za uzgoj, pa još kad se iskoristi voda onako kako treba … Ajmo zajedno vidjeti ponešto o povijesti maslinarstva u Izraelu.

Božansko značenje

Maslina i maslinovo ulje glavne su komponente u kulturi i ritualima drevnog Izraela. Isto tako i gospodarstva u svim povijesnim razdobljima njezinih stanovnika u cijeloj povijesti. Njegov status istaknutog i božanskog zapravo,  otkrivaju brojni stihovi u Starom zavjetu i Talmudu.      The olive tree and its oil have been major components in the culture and rituals of Ancient Israel and the economy of its inhabitants throughout historMaslina je služila kao simbol ljepote (Izaija 11, 16), svježinu i plodnost “vaši sinovi su kao izbojaka maslina oko vašeg stola” (Psalmi). Sveta zemlja i masline su jedna “zemlja maslina i ulja” (Pnz 8, 8).

Maslinovo ulje je jednostavno oduvijek bilo potrebno za ljudsku egzistenciju, kako pišu, opstanak, kao glavni sastojak prehrane. Gledajući ritualno, u Bibliji možemo pročitati kako se obroci, pet različitih pečenih ili nepečenih mora biti premazano maslinovim uljem.

Čitajući dalje, dolazimo do izuzetne važnosti masline. Jer, nalazimo podatak kako ju je bilo zabranjeno uklanjati ili ispilati iz nasada. Dokumentirano je to u propisima rabina Meira o zaštiti stabala koji je rekao kako se svako stablo koje ne urodi plodom može rezati, ali, smokva i maslina ne. Zamislite dragi čitatelji koje poštovanje prema maslini, ali i prema našoj zanemarenoj smokvi, čije plodove uvozimo umjesto da slasno uživamo u svojima, s kojima smo u stvari i genetski povezani.

 

Više u novom broju Maslinara, br. 60.

Previous
Next
Previous
Next