U Vodicama će se održati radionica „Mala škola maslinarstva – Rezidba i cijepljenje“

U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, u petak, 03. ožujka 2023. godine u 14:00 sati u masliniku na adresi Ante Starčevića 72, Vodice održat će se prva edukativna, praktična i terenska radionica posvećena rezidbi maslina s naglaskom na ishranu masline.

Na radionici će se objasniti rezidba na rod, koja se provodi tijekom proljeća, ali bi se i osvrnulo na samu regenerativnu rezidbu kojom se odstranjuju velike grane na maslini. Upoznavanje s glavnim uzgojnim oblicima masline (polikonična vaza i slobodna vaza), kao i koji su razlozi održavanja forme samog uzgojnog oblika, razlike između rodne i izrođene grane te vodopije. Primjerom bi pokazali razlike između rodne i izrođene grane te vodopije. Što se tiče gnojidbe dao bi se naglasak na važnost korištenja komine, ostataka od rezidbe i ostalih organskih gnojiva, ali i istaknulo da temelj svake gnojidbe mora biti analiza tla i lista kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš prekomjernom gnojidbom.

Poslije toga, ostaje prostor za raspravu koja će se sigurno vezati po nekom iskustvu na nadolazeću zaštitu od paunovog oka i maslininog moljca te folijarnu ishranu preko lista za bolju oplodnju u svibnju.

Radionica je otvorenog tipa, besplatna za sve zainteresirane. Glavni predavač je dr. sc. Šime Marcelić, asistent na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Aktivni je član udruge senzornih analitičara maslinovog ulja „Olea“ Zadar, udruge maslinara „Paičuša“ i udruge maslinara zadarske županije. Također, u Ministarstvu poljoprivrede nalazi se na listi senzornih kušača maslinovog ulja. Područje znanstvenog zanimanja su mu tehnologije u maslinarstvu, a sa stručne strane unaprijeđenije maslinarske proizvodnje.

Krajem ožujka/početkom travnja planirana je i druga terenska radionica Cijepljenje ili navrtanje maslina s fokusom na osnovne razloge cijepljenja masline. Radionice će se održati ovisno o vremenskim uvjetima te za točan termin i vrijeme održavanja pozivamo vas da pratite službene stranice Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Navedena radionica se održava u okviru prekograničnog projekta Razvojne agencije ŠKŽ  „Take it Slow“ (engl. Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow) čiji je cilj brendirati Jadransku regiju, način života te njena prirodna i kulturno-povijesna bogatstva i vrijednosti.

“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je turistički projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura, sufinanciran (85%) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Vodeći partner je Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, pristupačne i slow prekogranične turističke destinacije.”

TAKE IT SLOW

Previous slide
Next slide