ULJA I KRUHA

Naša Nicoletta Balija upozorava kako bismo bar djelić pažnje koju posvećujemo ginu morali dati maslinovu ulju, da ne bismo zaboravili odakle dolazimo.

Maslinovo ulje u sapunima, kremama, na jelovnicima, za masažu, za zdravlje… ali i za nazdraviti. Mislite da nije moguće? Vjerovali ili ne, slavni gitarist i vođa poznate grupe Dire Straits u suradnji s londonskom destilerijom Portobello Road proizveo je gin aromatiziran maslinovim uljem. I tako je ulje završilo u alkoholu, zajedno s još osam drugih biljnih vrsta, iz čega je nastao gin Local Heroes No. 3.

Doduše, nije mi to prvi put da čujem da se ulje i masline povezuju s alkoholom. Čula sam, vidjela (i probala) neke fine rakije i likere s maslinom, iako mi nisu htjeli otkriti koji se to dio masline koristi za maceriranje u rakiji, a davno i jedan koktel s kapima maslinovog ulja. Vidjela sam, ali ne i probala, marmeladu od maslina, a sigurno postoji još čitav niz sličnih kontroverznih „specijaliteta“. Osjećam kako su potrebna iznenađenja, noviteti, perverzije da bi se ostavilo dojam i dobio publicitet, i to do te mjere da se ulje dodaje ginu i da čak i Mark Knopfler reklamira ulje, pa bilo to na neki njemu svojstven način. A svi znamo, neki čak i iz prve ruke, da se na ulju odrastalo, samo u kombinaciji s kruhom. Feta kruha i ulje, ponekad s malo soli, bili su marenda, ili predjelo dok se čekao ručak, a uz malo rajčice, evo spremne lagane i zdrave večere za ljetne vrućine. Ulje i kruh su oduvijek bili dio naše kulture. Ali i zasebno i ulje i kruh imaju veliki kulturno-povijesni i gastronomski značaj u našoj kulturi, i šire, povezuju kulture na čitavom Mediteranu, slave snagu brojnih naroda koji su se uspjeli odmaknuti od gladi. I možda je zato ulje u mnogim kulturama poprimilo i svete konotacije. Zaboravljamo da je ponekad ono najjednostavnije i najprimitivnije istovremeno i najveće blago koje posjedujemo. Oduševljavamo se s novim alkoholnim pićem uz dodatak ulja, a nismo nikad jeli kruh s uljem. Ili kruh s uljima. Kad bi ugostitelji poznavali dubinu, vrijednosti i kulturno bogatstvo te kombinacije, u svim bi restoranima couvert bio upravo to: kruh i ulje. Jer nije to samo kruh i nije to samo ulje već iskaz poštovanja, dokaz da su upoznati s kulturom i poviješću, i tada to postaje poklon svakom gostu, gesta otvorenosti i želje da gostu pokažemo i one najbanalnije ali istinske kvalitete naše kulture. Poželjeti dobrodošlicu svojim gostima s odabranim kruhom i odabranim uljima najveći je znak gostoprimstva, ponosnog ritualnog izlaganja tradicije i kulture uzgoja masline. Pomno odabrani kruh i ulje elegantno omogućuju gostu da dođu u doticaj s korijenima gastronomije naše zemlje, uvodi ga u nastavak tog okusnog putovanja.

Više u časopisu Maslinar broj 57, travanj 2019.

Previous
Next
Previous
Next