ULJA I KRUHA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Naša Nicoletta Balija upozorava kako bismo bar djelić pažnje koju posvećujemo ginu morali dati maslinovu ulju, da ne bismo zaboravili odakle dolazimo.

Maslinovo ulje u sapunima, kremama, na jelovnicima, za masažu, za zdravlje… ali i za nazdraviti. Mislite da nije moguće? Vjerovali ili ne, slavni gitarist i vođa poznate grupe Dire Straits u suradnji s londonskom destilerijom Portobello Road proizveo je gin aromatiziran maslinovim uljem. I tako je ulje završilo u alkoholu, zajedno s još osam drugih biljnih vrsta, iz čega je nastao gin Local Heroes No. 3.

Doduše, nije mi to prvi put da čujem da se ulje i masline povezuju s alkoholom. Čula sam, vidjela (i probala) neke fine rakije i likere s maslinom, iako mi nisu htjeli otkriti koji se to dio masline koristi za maceriranje u rakiji, a davno i jedan koktel s kapima maslinovog ulja. Vidjela sam, ali ne i probala, marmeladu od maslina, a sigurno postoji još čitav niz sličnih kontroverznih „specijaliteta“. Osjećam kako su potrebna iznenađenja, noviteti, perverzije da bi se ostavilo dojam i dobio publicitet, i to do te mjere da se ulje dodaje ginu i da čak i Mark Knopfler reklamira ulje, pa bilo to na neki njemu svojstven način. A svi znamo, neki čak i iz prve ruke, da se na ulju odrastalo, samo u kombinaciji s kruhom. Feta kruha i ulje, ponekad s malo soli, bili su marenda, ili predjelo dok se čekao ručak, a uz malo rajčice, evo spremne lagane i zdrave večere za ljetne vrućine. Ulje i kruh su oduvijek bili dio naše kulture. Ali i zasebno i ulje i kruh imaju veliki kulturno-povijesni i gastronomski značaj u našoj kulturi, i šire, povezuju kulture na čitavom Mediteranu, slave snagu brojnih naroda koji su se uspjeli odmaknuti od gladi. I možda je zato ulje u mnogim kulturama poprimilo i svete konotacije. Zaboravljamo da je ponekad ono najjednostavnije i najprimitivnije istovremeno i najveće blago koje posjedujemo. Oduševljavamo se s novim alkoholnim pićem uz dodatak ulja, a nismo nikad jeli kruh s uljem. Ili kruh s uljima. Kad bi ugostitelji poznavali dubinu, vrijednosti i kulturno bogatstvo te kombinacije, u svim bi restoranima couvert bio upravo to: kruh i ulje. Jer nije to samo kruh i nije to samo ulje već iskaz poštovanja, dokaz da su upoznati s kulturom i poviješću, i tada to postaje poklon svakom gostu, gesta otvorenosti i želje da gostu pokažemo i one najbanalnije ali istinske kvalitete naše kulture. Poželjeti dobrodošlicu svojim gostima s odabranim kruhom i odabranim uljima najveći je znak gostoprimstva, ponosnog ritualnog izlaganja tradicije i kulture uzgoja masline. Pomno odabrani kruh i ulje elegantno omogućuju gostu da dođu u doticaj s korijenima gastronomije naše zemlje, uvodi ga u nastavak tog okusnog putovanja.

Više u časopisu Maslinar broj 57, travanj 2019.

Previous
Next
Previous
Next