ZADRUGE KAKVE NE POSTOJE

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Stručni suradnik Maslinara, Sinaj Bulimbašić, ističe da bi maslinarske zadruge u Hrvatskoj trebale raditi na dobrobit maslinara.

Svi smo svjesni da je tržište maslinovog ulja u Hrvatskoj neorganizirano, s vrlo visokim udjelom sivog tržišta i s činjenicom da gotovo polovica maslinara svoje maslinovo ulje drži kao dio vlastite strateške gospodarske pričuve.

Godišnja potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj iznosi prosječno oko 8000 tona, odnosno, manje od dvije litre po stanovniku, naravno s velikim regopnalnim razlikama, koje proizlaze iz različitih prehrambenih navika kontinentalnog i priobalnog područja. Hrvatska se prema klasifikaciji Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje nalazi u B skupini, među zemljama koje troše više nego što proizvode, a uvoz danas iznosi jednu trećinu ukupne potrošnje. Temeljni oblici poslovnog, tržišnog i marketinškog udruživanja, kako u cijeloj hrvatskoj poljoprivrednoj strukturi tako i u maslinarstvu, su obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Prema neslužbenim poljoprivrednim statističkim podacima (jer službenih nema), u Hrvatskoj se u vlasništvu poljoprivrednih gospodarstava nalazi oko 95 posto maslinika.

Više u časopisu Maslinar broj 33, travanj 2015.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!