Zanimljivosti | Kozmetika s maslinovim uljem iz stare Grčke i Rima

Povjesničar Maslinara, Željko Krnčević otišao je do stare Grčke i Rima, da bi ustvrdio kako je kozmetika s maslinovim uljem igrala veliku ulogu u svakodnevnom životu. 

Dragi naši maslinari, evo nam i nova godina i novi broj Maslinara. Vrijeme neumitno prolazi ne pitajuć’ nas slažemo li se mi s tom brzinom njegove prolaznosti. Ulje je odavno spremljeno, pretočeno, uzorci za analize uzeti, čekamo novu Maslinu u Splitu, sretni što nam je prošla maslinarska godina bila bolja od one prije. Nadajmo se da će i u ovoj naše masline zasjati u punom sjaju i uzvratiti ljubav koju im pružamo. A mi opet ulazimo u naš maslinarski vremeplov kako bismo barem malo “zagrebali” u bogatu maslinarsku i uljarsku prošlost.

Ulje u kozmetici
U “historiju” koja bi nas trebala učiti o životu, ali i o budućnosti, kako još stari Romani rekoše. Iz današnje nam je perspektive teško i zamisliti koju je važnost imalo upravo maslinovo ulje, koje se koristilo gotovo u svakom djeliću svakodnevnice. Kako u privatnom, tako i u društvenom životu.

Imamo tako arheološke dokaze da je prvi za sada poznati arheološki nalaz koji nam govori o ulju u kozmetici star 7000 godina. Naime, u egipatskim grobnicama otkrivene su bočice koje su sadržavale mješavinu vode i maslinovog ulja. Ovaj je nalaz datiran oko 5000 godina prije Krista. Da se ulje zasigurno koristilo u kozmetičke svrhe, svjedoče nam i prikazi uređenih i namazanih muškaraca na freskama u drevnih naroda.

Naravski da nam u prilog tome govori i dobro nam znana kraljica Kleopatra za koju znamo, i to pouzdano, da je itekako koristila maslinovo ulje kao kozmetičko sredstvo, a pomiješano s raznim esencijama za njegu lica, tijela, kose i za očuvanje njene legendarne ljepote. I tako je zaštićena i uljepšana maslinovim uljem u odajama dočekivala svoga Marka Antonija koji je također koristio ulje za očuvanje i vitalnost tijela.

kraljica Kleopatra
Alexandre Cabanel – Cleopatre

Upravo zahvaljujući mnogim osvajačima uz koje su oduvijek išli između ostalih i liječnici, ljekarnici pa i trgovci, umjetnost upotrebe maslinovog ulja u kozmetici se proširila i na ostali tada poznati dio svijeta.

Tako nam se preko Grčke polako širila dalje. U Grčkoj je ulje bilo korišteno u njihovim “teretanama” i bilo je važno i za tijelo i za um. U njihovoj kulturi i filozofiji življenja fizička aktivnost, vježbanje i higijena su imali važnu ulogu i tome su posvećivali dosta vremena. I žene i muškarci su dio svog slobodnog vremena provodili po kupalištima noseći oko vrata bočicu maslinovog ulja kojim su mazali i masirali tijelo nakon kupanja i pranja. I u frizera se koristilo ulje za njegu kose. Klasična grčka frizura s “naborima” radila se tako da joj je prethodio, nazovimo ga obred, koji je uključivao tajnu pripremu kose maslinovim uljem.

Posebni pripravci
Uljem su se mazali i trkači i hrvači. Postoji i podatak da je svaki sportaš koji je svakodnevno odlazio u gimnasium godišnje trošio 30 litara ulja za higijenu i njegu tijela, 20 litara za hranu, 3 litre za rasvjetu, pola litre za lijek i 5 litara za svete obrede. Znači, skoro 60 litara godišnje.

Naravno da o temi kojom se ovdje bavimo ne možemo proći, i to opet, bez priča o kozmetici u Rimljana.  Tako su cosmetae bili robovi stručnjaka koji su imali zadatak pripraviti svježe kozmetičke preparate. Spomenimo preparat za bore koji se pripravljao od kestenovog lišća i bršljana uronjenih dva sata u maslinovo ulje. Razumije se, po određenim omjerima.

Za učvršćivanje kose se koristio preparat pripravljen od ricinusovog i maslinovog ulja obogaćem parfemima, a poslije kupanja se tijelo mazalo maslinovim uljem pomiješanim sa cvjetnim esencijama poput ruže ili jasmina. Rimljani su depilaciju radili kremom čiji su temelj bili smola i maslinovo ulje. Ovdje svakako treba poslušati i riječi mudroga Plinija Starijeg koji je tvrdio da su dvije tekućine ugodne za ljudsko tijelo – vino unutra, a izvana ulje.

Padom Rimskog Carstva, upotreba maslinovog ulja u kozmetičke svrhe doživljava pad. Imamo podatke da se u tom vremenu koristi za liječenje i to ginekoloških infekcija i nekih drugih kožnih bolesti. Najezde poganskih plemena, ratovanja, gladi i bolesti nisu dali da se umjetnost ulja u kozmetici nastavi. Naravno, nije svugdje bio taj slučaj.

Tek u doba renesanse vraća se i divljenje ljudskoj ljepoti, a uz to se opet poklanja pozornost i njezi i ljepoti tijela. U kasnijim razdobljima možda čak i pretjerano. U renesansi se opet počinju proizvoditi parfemi i kozmetika. Otvaraju se mali pogoni koji počinju raditi destilacije aromatskih esencija s kojima obogaćuju maslinovo ulje za kozmetičku primjenu. Poznato je kako su plemkinje na dvoru francuskih kraljeva prije odlaska u krevet puno vremena provodile u šminkanju i njezi tijela preparatima na bazi maslinovog ulja.

Završimo s Odisejem. Kad je u jednoj od svojih mnogih pustolovina došao ranjen i umoran do čarobnice Kirke, ona mu je tijelo namazala tekućinom koja će mu vratiti moć i snagu. Pogađate, ta je tekućina bila – maslinovo ulje.

 

Preuzeto iz 38.broja časopisa Maslinar, veljača 2016.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide