Zdravlje iz maslinovog ulja | S maslinovim uljem se sporije i zdravije stari

Iako naš životni vijek ima svoj limit, ipak bismo svi željeli živjeti što duže i što zdravije, a u tom procesu starenja veliku ulogu ima upravo maslinovo ulje

Starenje je proces svojstven svim višestaničnim organizmima i definira se kao endogeno i progresivno propadanje fiziološke funkcije organizma poslije reproduktivne faze. Ovaj proces podrazumijeva vremenski period svojstven svakoj živoj vrsti, iako među jedinkama iste vrste postoje određene razlike. Sa starošću organizma, povećava se i učestalost pojave oboljenja koja se povezuju s fenomenom starenja, poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava, karcinoma.

Pročitajte članak: Zdravlje iz maslinova ulja | Maslinovo ulje poboljšava imunitet

Životni vijek ima limit

U proteklom je stoljeću, nakon procesa industrijalizacije, došlo do produljenja životnog vijeka čovjeka. Ipak, to produljenje ne znači i produljenje maksimalnog životnog vijeka, koji je isti danas baš kao i prije 2000 godina. Znanstvene činjenice jasno potvrđuju da životni vijek čovjeka naprosto ima svoj limit. Ono što ne znamo je, međutim, odgovor na pitanje kako i zašto neki organizam stari i s čime se povezuje taj proces. Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju dati odgovor na ovo pitanje. Jedna od njih je genetska teorija koja starenje tumači slijedom genetskih pogrešaka na nivou stanice koje se akumuliraju tijekom godina i rezultiraju disfunkcijom stanice, tkiva, organa, i naposljetku, samog organizma.

U negenetske teorije starenja spadaju imunološka teorija i, danas jedna od najpopularnijih teorija, teorija slobodnih radikala. Prema toj teoriji starenje je posljedica oštećenja tkiva uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. Znanstveni eksperimenti su uspjeli pokazati da je moguće postići zaštitu mitohondrijske DNK od djelovanja slobodnih radikala i time usporiti sam proces starenja. Tako su, npr., stvorene vinske mušice koje žive trećinu života dulje od normalne vinske mušice, što je bila posljedica mutacije koja je rezultirala stvaranjem povećane koncentracije antioksidansa u organizmu mušice.

Ulomak teksta objavljenog u 67. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide