Prehrana bogata maslinovim uljem smanjuje stres

Maslinovo ulje u svom sastavu, ima i esencijalne masne kiseline i zato je važna namirnica za sprječavanje ili ublažavanje djelovanja stresa na organizam

Riječ stres i prečesto čujemo u svakodnevnom životu koji poprima sve brži dnevni ritam. Mnogi liječnici tvrde da organizam može biti izložen stresu tijekom duljeg perioda, a da toga uopće nismo svjesni. Tek kada se suočimo s razornim posljedicama stresnog djelovanja shvaćamo da se organizam nalazi u alarmantnom stanju.

 

Prehrana utječe na stres

Što je stres i kako nastaje? Stres se definira kao sklop emocionalnih i fizičkih reakcija u trenucima kada neki događaj procijenimo opasnim ili uznemirujućim. Stres se može odnositi na unutarnje stanje organizma, na djelovanje nekog vanjskog događaja, na doživljaj koji proizlazi iz interakcije osobe i okoline. Stres kao unutarnje stanje organizma obuhvaća i fiziološke i emocionalne reakcije.

Iz navedenog je jasno da je stres vrlo kompleksan lanac psiholoških, fizioloških i okolišnih faktora koji rezultiraju psihološkim i biokemijskim odgovorom organizma. Dulji period izloženosti stresnom stanju povezuje se s nastankom niza teških oboljenja poput hipertenzije, srčanih bolesti, kroničnog umora, probavnih smetnji, pada kognitivnih funkcija… Nadalje, kronični stres značajno povećava rizik od srčanog udara, hipertenzije, alergija, čira na želucu, nesanice, kožnih osipa…

Puno je vanjskih faktora koji mogu utjecati na povećanje ili smanjenje efekta stresa na organizam, a način prehrane je nesumnjivo jedan od ključnih. Ako pogledamo što stanje stresa u biokemijskom smislu uzrokuje u organizmu, onda će biti jasnije zašto pravilan odabir prehrane postaje važan u obrani od stresa. Jedan od štetnih posljedica djelovanja stresa na organizam je manjak esencijalnih masnih kiselina do kojeg dolazi tijekom izloženosti stresu zbog inhibicije enzima koji su uključeni u metabolizam ovih vrsta masnih kiselina.

Znanstvena literatura navodi veliki utjecaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina na smanjenje utjecaja akutnog i kroničnog stresa u organizmu. Masne kiseline iz prehrane su inače izuzetno važne za normalno funkcioniranje organizma, a u stanju stresa postaju još i važnije. Ako znamo da je jedna od posljedica stresa anksioznost i depresija, onda je jasno da će dodatak masnih kiselina biti važan jer mononezasićena masna kiselina, oleinska, iz maslinovog ulja pospješuje vezanje serotonina («hormon sreće») na njegove receptore i smanjuje efekt stresa.

Omega-3 masne kiseline su uključene u dinamičnu strukturu membrana centralnog nervnog sustava i povećavaju njihovu propusnost i transport serotonina, čime također utječu na smanjenje posljedica stresa.

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar br. 75

NARUČITE ČASOPIS

 

Previous slide
Next slide