ZIMSKA ZAŠTITA ZA ZDRAVO PROLJEĆE

Modro ulje sastoji se od bakrenog hidroksida visoke kvalitete te mineralnog ulja najnovije generacije, koji se koriste u Europskoj uniji

Modro ulje je kombinirani insekticid-fungicid-akaricid za suzbijanje štetnika (zimska jaja i odrasli oblici) te uzročnika bolesti na maslinama, voćkama i vinovoj lozi. Tretiranjem Modrim uljem smanjuje se populacija štetnika i uzročnika bolesti, što rezultira kasnijim razvojem istih u nasada, te kasnijom potrebom za upotrebom prvih zaštitnih sredstva u sezoni. Smanjenje broja prskanja u vegetaciji u nasadima korisno je s ekološke i financijske strane. Upotrebom Modrog ulja omogućavamo nasadu da se normalnije razvije u proljetnom periodu, bez trošenja energije biljke na štetu uzrokovanu štetnicima i bolestima. Modro ulje sastoji se od bakrenog hidroksida visoke kvalitete te mineralnog ulja najnovije generacije, koji se koriste u Europskoj uniji. Formulacija Modrog ulja kreirana je u Generi d.d. na temelju znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka. Proizvod je tekuće formulacije te se vrlo dobro miješa u vodi.

Niska toksičnost
Po svom sastavu je niske toksičnosti te nije štetan za pčele i druge korisne insekte, zbog čega se preporučuje u integralnoj i ekološkoj zaštiti bilja. Proizvod je karakteristično plave boje, kako mu i samo ime govori. Djeluje ovicidno, akaricidno, fungicidno i insekticidno na štetnike i uzročnike biljnih bolesti. Na maslini, vinovoj lozi i stablu voćke postoje brojne pukotine, udubljenja ili nezarasle rane pogodne za štetnike poput štitastih uši, lisnih uši, crvenog pauka, jabučne krvave uši i dr. da se u njih uvuku ili polože jaja. Štetnici i uzročnici bolesti koji prezime u nasadu počinju se razmnožavati i širiti zarazu u trenutku kad se u nasadima ostvare uvjeti pogodni za razvoj (temperature i vlaga), čime u konačnici smanjuju prinose nasada. Stoga, svrha zimske zaštite je smanjivanje broja štetnika i uzročnika bolesti koji su preživjeli proteklu godinu, kako bi ulazak nasada u vegetacijsku sezonu bio što kvalitetniji. Aktivna tvar bakar (iz bakar II hidroksida) ima fungicidno djelovanje, gdje usvojen od strane patogena razara enzimske procese te uništava micelij. Metalni bakreni ioni su djelotvorni protiv algi, bakterija i gljiva. Bakar je mikrohranjivo koje se prirodno nalazi u tlu. Nakon stoljeća korištenja bakar je postao uobičajeno sredstvo za kontrolu bolesti i profesionalnu proizvodnju. Bakar (II) hidroksid u Modrom ulju je proizveden iz najčišćih bakrenih ruda, prilikom čega nije korišten reciklirani bakar te je isključeno onečišćenje s drugim teškim metalima, a karakteriziraju ga vrlo fine čestice i ujednačena struktura. Čestice bakra su svojom veličinom manje od uobičajenih formulacija bakra na tržištu, čime se postiže bolja pokrivenost, slabija ispirljivost i veća djelotvornost po tretiranoj površini. Mineralno parafinsko ulje je destilat nafte, visoke čistoće, kojeg karakterizira izuzetna viskoznost i elastičnost. Prilikom primjene se lijepi za tretiranu površinu i stvara nepropusni film. Taj film onemogućava pristup kisika štetnicima i zimskim oblicima jajašaca koji prezimljuju na kori, čime im se onemogućava proces disanja zbog čega ugibaju. Prskanje se obavlja na temperaturi višoj od 5 Celzijevih stupnjeva.

Tretiranje u mirovanju
U maslinicima i voćnjacima najbolje je tretiranje obaviti u vrijeme mirovanja vegetacije (kraj fenofaze A – zimski pup), tretiranjem u koncentraciji 2-3% (2-3 L u 100 L vode), kada još nema kolanja sokova u biljkama te nema nikakvih naznaka aktivnosti u pupovima. Upotreba u masliniku preporučava se u razdoblju nakon berbe do pred kretanje vegetacije, s ciljem sprečavanja zaraze paunovog oka te medića.Ukoliko krene vegetacija u biljkama, koncentracije se moraju smanjiti ovisno o razvoju pupova na biljci. Kod jabuke i kruške Modro ulje se primjenjuje u fazi zelenog vrha na pupu te pojave malih diferenciranih listića (fenofaza B i C3) u koncentraciji 1-1,5% (1-1,5 L u 100 L vode) dok se za breskvu u toj fazi primjenjuje u koncentraciji od 1%. U vinogradarstvu u fazi zelenog vrha na pupu (fenofaza B), Modro ulje se primjenjuje u koncentraciji 1-1,5% (1-1,5 L u 100 L vode), dok u fazi pojave listića i izboja veličine 10-15 cm (fenofaza D i E), u koncentraciji 0,75-1% (0,75-1 L u 100 L vode). U tijeku vegetacije dozvoljena su 2 tretiranja na istoj površini. Vrlo je važno napraviti pravilnu zimsku zaštitu, kako bi nasad ušao u vegetaciju što zdraviji. Modro ulje smanjuje do 50 posto prskanja u vrijeme vegetacije, ukoliko se uporabi zimi i na pravilan način. Ne radi se samo o očitoj materijalnoj uštedi već i o izravnoj koristi za maslinik, vinograd ili voćnjak: bolja je zaštita od štetnika i bolesti, a osjetno se smanjuje uporaba pesticida. Modro ulje oprema se u pakiranju od 300 ml, 1 L i 20 L.

Previous slide
Next slide