10 savjeta za izbor najboljeg maslinovog ulja

izbor-najboljeg-maslinovog-ulja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje često je upitne kvalitete s negativnim posljedicama za potrošače. Upravo zato donosimo nekoliko savjeta koji bi trebali olakšati izbor najboljeg maslinovog ulja.

1. Ne smije se vjerovati jeftinim uljima

Treba biti oprezan prema lažnim maslinovim uljima koja se možda skrivaju u bocama s niskom cijenom. Ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se u dućanima prodaje po niskoj cijeni, vjerojatno uopće nije ekstra djevičansko. Ako se ukaže sumnja ili ako kupac nije zadovoljan kvalitetom maslinovog ulja koje obično kupuje u dućanima, najbolje bi bilo izravno se obratiti proizvođačima, posjetiti maslinike ili proizvođače maslinovog ulja i na licu mjesta isprobati ulje.

2. Treba čitati etikete

Treba biti na oprezu s jedva vidljivim etiketama, na kojima je sitno otisnuta deklaracija i koje ne navode jasno podrijetlo proizvoda. Na etiketama bi trebalo jasno pisati ime proizvoda, proces i mjesto proizvodnje te karakteristike proizvoda. Etikete koje se nalaze na prehrambenim proizvodima trebale bi imati tri osnovne karakteristike: morale bi biti jasne, lako čitljive i neizbrisive. Kad je u pitanju ekstra djevičansko maslinovo ulje, na etiketama mora biti napisano ime proizvoda, količina tj. volumen i rok upotrebe.

3. Samo ekstra djevičansko ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najbolje maslinovo ulje jer, u usporedbi s drugim uljima, ima najmanji postotak kiselina. Zasićene masne kiseline nikad ne bi smjele biti iznad 1 posto. Proces proizvodnje se odvija u kontroliranim uvjetima kako promjena temperature ne bi izazvala neke promjene u samom ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

 4. Organsko je kvalitetnije

Najveća prijetnja kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja je nemarna upotreba pesticida radi uništavanja štetnika. To se događa u konvencionalnoj proizvodnji, ali ne i u biološkoj, u kojoj se ne koriste toksične supstance za uzgoj maslina i koja se pridržava preciznih pravila za proizvodnju. Dakle, organsko je ulje kvalitetnije i ne sadrži tragove pesticida i potencijalno opasnih supstanca.

5. Prepoznati ulja s pojačivačima mirisa

U dućanima se mogu naći i tzv. namirisana ulja, tj. ona koja su dobivena miješanjem različitih vrsta ulja, na štetu kvalitete i autentičnosti istinskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kako bi se prepoznala takva ulja, osim izbjegavanja ulja s niskim cijenama, potrebno je i izoštriti nepce prilikom kušanja.

Preuzeto iz 46. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide