26. međunarodni Dani masline 2024.

26. međunarodna manifestacija Dani masline Zadar 2024. održat će se 26. i 27. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu u mjestu Poljana.

 Prvi dan manifestacije 26. 4. održat će se na Vitrenjaku u Jedriličarskom klubu Uskok. Tradicionalno će se nakon svečanog otvaranja dodijeliti godišnja priznanja zaslužnim maslinarima za njihov doprinos u maslinarstvu:

  • Priznanje „Stanko Ožanić“ će dobiti sc. Slavko Perica, za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu
  • Priznanje uzorni maslinar će dobiti Nikša Ivanac
  • Priznanje „Maslinarsko srce“ će dobiti Tomislav Čudina, za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu
  • Priznanje „Maslinarska nada“ će dobiti Pelegrin Kurtin, za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu
  • Priznanje „Zlatno Maslinarsko pero“ će dobiti Željka Rački – Kristić,

za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva

Nakon svečanog otvaranja održat će se okrugli stol na kojem će se raspraviti stručne teme koje je je odabrao mr. sc. Marijan Tomac.

Prva stručna tema o kojoj će se raspravljti:

Kako umanjiti stres kod maslina izazvanih klimatskim promjenama

Sudjeluju:

  1. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša,

izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos i doc. dr. sc. Andrija Finka s Odjela za  ekologiju, agronomiju i akvakulturu.Sveučilišta u Zadru.

Marko Dobrić, dipl. ing. agr.,. predstavnik Ministarstva poljoprivrede,

Nakon toga će mr. sc. Marijan Tomac predstaviti Maslinarski kalendar čiji su autori mr. sc. Marijan Tomac i Ivana Tomac Talajić, dipl. ing.

Maslinarski kalendar zapravo je plakat  dimenzija 80×60 centimetara na kojem su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani  najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine. Obuhvaćena su slijedeća poglavlja: A. Rezidba, B. Obnova starih i zapuštenih maslina, C. Navodnjavanje, D. Zaštita od bolesti i štetnika, E. Gnojidba, F. Berba maslina i čuvanje ulja.

Tisak maslinarskog kalendara  pomogli su Grad Nin, općine; Bibinje, Galovac, Poličnik, Polača, Zemunik i Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica Pakoštane te Uljara Jukić iz Poličnika.

 

Za ovogodišnju manifestaciju prikupljeno je 137 uzoraka maslinovih ulja i to:

67 uzoraka iz Zadarske županije, 33 uzorka iz Istarske županije, 7 uzoraka iz Splitsko dalmatinske županije 5 uzoraka iz Šibensko kninske županije, 3 uzorka iz Primorsko goranska županije, po 1 uzorak iz Ličko senjske i Dubrovačko neretvanske županije te 1 uzorak maslinovih ulja vlasnika iz Zagreba

Prijavljena maslinova ulja dolaze iz tradicionalnih maslinarskih gradova, općina,  mjesta: (Zadar, Biograd, Benkovac, Bibinje, Sukošan, Pakoštane, Raštane Gornje, Zemunik Donji, Galovac, Polača, Škabrnja, Lišane Ostrovičke, Posedarje, Ljubač,  Suhovare, Poličnik, Novigrad, Vir, Pula, Peroj, Buzet, Rovinj, Umag, Vižinada, Motovun, Grožnjan, Buje, Bale, Vodnjan, Split, Omiš, Podstrana, Supetar, Brač, Krilo Jasenice, Šibenik, Skradin, Murter, Oklaj, Rijeka, Vrbnik, Blato, Lun)

Međunarodnom karakteru manifestacije pridonijelo je 7 uzoraka maslinovih ulja iz Slovenije (Izola, Koper, Cerovlje), 6 maslinovih ulja iz Crne Gore (Bar i Ulcinj), 5 uzoraka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine (Čitluk i Ljubuški) te jedno maslinovo ulja iz Španjolske, iz Jaena – regija Andalizija

Organizacijski  odbor manifestacije je odlučio da će ove godine maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize, Udruga donirati Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire. Djelatnost Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće.

Drugi dan manifestacije 27. 04. održat će se na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. Dobri domaćini Turistička zajednica općine Preko u suradnji s Udrugom Pojonsko srce organizirat će svim sudionicima i gostima manifestacije nezaboravno druženje uz obilje hrane, pića i zabave za sve. Održavanje sajma Hrvatskog otočkog proizvoda, pokazna rezidba te tradicionalno natjecanje u pripremi jela „žgvacet“ samo su dio lijepih događanja drugog i završnog dana manifestacije.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

Previous slide
Next slide