4. Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Nakon jednogodišnje COVID pauze, međunarodno nagrađivani događaj vraća se na svjetsku scenu s jedanaest reprezentacija iz cijelog svijeta spremnih na druženje, učenje, razmjenu iskustava i naravno, borbu za titulu najboljih berača maslina na svijetu.

Postira, Brač, 07-10. listopada – Malo bračko mjesto Postira, koje je sa svojom Poljoprivrednom zadrugom najveći proizvođač maslinovog ulja na otoku, četvrti će puta biti domaćin jedinstvenom maslinarskom događaju – Svjetskom prvenstvu u branju maslina. Na prvenstvo se prijavilo 11 reprezentacija. Gostoljubive domaćine, Hrvatsku, umjesto neprikosnoveno najbržih berača svijeta, Postirana, ponovno će braniti „zvjezdana“ reprezentacija. Ovaj put bit će to pjevačica Zorica Kondža, glumica Nives Ivanković, roker Neno Belan te proslavljeni visokogorac Stipe Božić. Crna Gora brani titulu svjetskih prvaka, a među ostalim timovima koji dolaze iz svih krajeva svijeta, od Južnoafričke Republike i Izraela, preko nemaslinarskih zemalja poput Rusije, Poljske, Mađarske i Slovačke do onih kao Francuska i Slovenija koje imaju dugu tradiciju maslinarstva, posebnu pozornost privlači „nadnacionalni“ tim Digitalnih nomada, sastavljen od svjetskih putnika iz SAD-a, Nizozemske, Engleske i Velsa.

Natjecanje organiziraju Turistička zajednica, Općina Postira, postirska Poljoprivredna zadruga te agencija Aldura sport, sa željom da promoviraju otočko i postirsko maslinarstvo, potičući druženje, razmjenu iskustva i upoznavanja maslinarske tradicije različitih zemalja. Sudionici se nadmeću u dvije discipline. Ona najvažnija je tradicionalno ručno branje u sakete, tj. maslinarske pregače, dok nakon toga timovi u kvizu pokazuju svoje znanje o branju maslina i proizvodnji maslinovog ulja.

4. Svjetsko prvenstvo počinje u četvrtak 7.10. navečer, svečanim otvorenjem te timskim prezentacijama njihove maslinarske priče. Najvažniji dio Prvenstva svakako je samo branje maslina te vaganje koji su na rasporedu u petak 8.10. Subota 9.10. rezervirana je za izlete i upoznavanje timova s otočkim znamenitostima i maslinarskom tradicijom te svečano proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada.

„Naše je Prvenstvo prošle godine osvojilo prvu nagradu na svečanosti međunarodne neprofitne organizacije Creative Tourism Network u kategoriji ‘Najbolje kreativno iskustvo u turizmu u 2019.’ u konkurenciji vise od 160 prijavljenih događanja“, ističe direktorica TZ Postira, Ivana Jelinčić, ponosna što je priča o Svjetskom prvenstvu, u potpunosti prihvaćena i u mjestu i među sudionicima, obišla i svijet.
Dokaz da se u Postirima događa nešto posebno jest i odlična suradnja s najprestižnijim svjetskim maslinarskim portalom Olive Oil Times, koji je prihvatio poziv da se za vrijeme Svjetskog prvenstva održi i njihov prestižni edukacijski tečaj za kušače ulja. Koliko je to značajna stvar govori činjenica da se ovakav tečaj održava samo u dva, od Postira nešto veća i poznatija grada, New Yorku i Londonu. Nažalost, zbog situacije s COVID-om, tečaj je otkazan za ovu godinu, ali će se sigurno održati sljedeće.
„Bili smo uzbuđeni i željni održati naš prestižni somelijerski program u Postirima, no zbog sigurnosnih smo razloga uzrokovanih Covid epidemijom bili prinuđeni otkazati ga. Poziv da dođemo 2022. smo iz Postira već dobili i nadamo se da će do tada situacija s pandemijom biti riješena te da ćemo bez ikakvih ograničenja moći održati naš skup“, objavili su na svojoj stranici urednici Olive Oil Timesa.

Kako je izgledalo 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina 2019. godine možete pogledati na ovom linku:

Previous
Next
Previous
Next