5 najvažnijih zdravstvenih učinaka djevičanskog maslinovog ulja

Ivica Vlatković, liječnik i dugogodišnji maslinar, na Maslini Split  je održao predavanje o zdravstvenim vrijednostima maslinova ulja iz kojeg donosimo najvažnije dijelove.

  1. Maslinovo ulje može sniziti “loš” kolesterol

Lipoprotein niske gustoće(LDL), poznat kao “loš kolesterol” lako je podložan oksidaciji i može dovesti do plaka i začepiti arteriju.  Mononezasićena masnoća može sniziti LDL i tako štiti od ateroskleroze. Osim toga, ova vrsta masnoće utječe na povećanu razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL) poznatog kao “dobar kolesterol”,  koji nosi sav kolesterol dalje od arterija, a njegove povećane razine su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca. Maslinovo ulje je jedan od najboljih izvora mononezasićenih masti (oleinska  kiselina) i ima tu prednost što je manje osjetljiv na oksidaciju.

  1. Maslinovo ulje može pomoći sniziti krvni tlak

Rezultati iz studije EPIC (European Prospective Investigation karcinoma i prehrana) koja je uključivala više od 28.500 volontera pokazali su da je unos maslinovog ulja povezan sa snižavanjem sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka. Iako se čini da polifenoli u maslinovom ulju mogu biti odgovorni za ovaj  učinak, istraživači su pokazali da oleinska kiselina u maslinovom ulju također može izazvati ovaj učinak snižavanja.

  1. Maslinovo  ulje sprečava razvoj dijabetesa tipa II

Nedavno  objavljena  studija  u znanstvenom časopisu Diabetes Care pokazala je da mediteranska prehrana bogata maslinovim uljem smanjuje rizik od dijabetesa tipa II za gotovo 50 posto u odnosu na dijetu s niskim unosom masnoća.

 

Iz 45. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

 

 

 

Previous slide
Next slide