Najzanimljivije činjenice o najpoznatijoj stolnoj sorti maslina – dužici

Dužica je najpoznatija stolna sorta maslina u Hrvatskoj, koja ima dugačak plod, najduži od svih nama poznatih sorti. 

Na našoj je obali rijetko zastupljena, uglavnom kao pojedinačno stablo na okućnici i to ispod jedan posto, a uglavnom se uzgaja na srednjodalmatinskim otocima i Dubrovačkom primorju. 

Srednje stablo

Neki smatraju da je podrijetlom iz Italije ili Španjolske, povezuju je sa sličnim sortama kao što su Oliva di Cerignola i Grossa di Spagna, no ipak je mi priznajemo kao hrvatsku autohtonu sortu.

Stablo je srednje veličine, okrugle krošnje, niskog i srednje bujnog rasta, s velikim brojem tankih rodnih grančica dugim i do 35 centimetara, obraslim listićima i povijenih prema tlu kao otvoreni kišobran. Deblo je sivkaste boje, a glavne grane rastu pod kutom od oko 35 stupnjeva visećeg oblika. Za obilan i kvalitetan rod potrebno je navodnjavanje.

Otpornija je na maslininu muhu, maslinovog moljca i trulež, a manje osjetljiva na niske temperature i vjetrove, tako i na sušu, rak masline, paunovo oko i lisne uši. Opadanje plodova tijekom zrenja je slabo izraženo.

Listovi su duguljasti, kopljastog oblika, sa uskim dnom i oštrim vrhom, blago simetrični, svijetlozelene boje, prosječne širine oko 1 cm i dužine oko 11 cm.

Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, resanje je u travnju, oprašuju je Drobnica, Lastovka i Levantinka, djelomično je samoplodna, a od cvatnje do zriobe protekne oko 190 dana. 

Plod je duguljast, asimetričan, lagano savijen, dužine oko 3 cm, a širine oko 2 cm, težine oko 10 grama. Zrije dosta kasno u prosincu, kada boja ploda prelazi od izrazito zelene u crveno-ljubičastu, a plod drži na  peteljci jako dugo, pa se u narodu kaže da „plod drži sve do Uskrsa“. 

Kasno zrenje 

U fazi predzrenja lenticele (bijeletočkice na plodu) su izražene, boja mesa kod zrelih plodova je gotovo crna, jako čvrsta, a radman mesa je oko 85 posto (jako mesnata), dok je randman ulja u plodu pri optimalnoj zrelosti (berba krajem  studenog) oko 12 posto, vrlo visoke kvalitete. Oblik koštice je asimetričan, izduženog oblika i savijen, dužine oko 2,5 cm, a težine oko 1 gram.Pogodna je za konzerviranje u zelenom stanju, a bere se sredinom listopada. 

Ulje od dužice

Ulje je srednje kvalitete, srednje do jakog voćnog okusa i mirisa, uravnotežene gorčine i pikantnosti. Svijetlozelenkaste je boje, a kao sortno ulje koristi se za spremanje jela s termičkom obradom, kao što su brudeti, tinguli, gulaši, pašticada, dolče-garbo i druga jela koja zahtijevaju dinstanje – pirjanje povrća, ribe i mesa.

 

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide