9 najboljih recepata za pripremu crnih maslina

Stručni suradnik Maslinara Sinaj Bulimbašić pripremio je za ovaj broj nekoliko najpoznatijih domaćih recepata za pripremu crnih maslina

Težački način

Prilikom branja izaberu se krupni i zdravi plodovi koji su potpuno pocrnili, a još je bolje ako su se već pomalo smežurali. Masline operemo u hladnoj vodi, a u međuvremenu u velikom loncu uzavremo vodu koju smo lagano posolili. Najbolje je staviti žlicu krupne morske soli na tri litre vode.

Masline stavimo u veliko cjedilo i potopimo ih sa cjedilom u vrelu vodu dvije do tri minute. Nakon toga ih izvadimo iz vode i prostremo na letvaricu da se potpuno osuše i namreškaju. Najbolje je letvaricu s maslinama koji dan držati na buri.

Nakon dva–tri dana masline se stave u plastičnu ili staklenu posudu u koju se ulije malo maslinovog ulja i soli po potrebi, malo sjeckanog koromača, dobro protrese i spremi, a može se i odmah konzumirati. Kako se ne bi uhvatila plijesan na maslinama, potrebno je prvih nekoliko dana češće staklenku protresti kako bi se sve masline obložile uljem.

Ribarski način

Izabrani veliki, zdravi i crni plodovi maslina potope se u more 24 sata, zatim se osuše i ostave na letvarice nekoliko dana, da se iz njih ocijedi što više vode. Nakon toga, masline se stave u pećnicu na temperaturu od oko 60 stupnjeva Celzija, ne duže od pola sata. Pleh na koji smo stavili masline se naulji i povremeno nekoliko puta protrese da se masline ne bi zalijepile. Kada se masline izvade iz peći, raštrkaju se na letvarici, po potrebi još posole, naulje i spreme u bocu.

 

Brzi način

Masline se raštrkaju na drvene rešetke, to su obično letvarice na kojima se suše smokve, i dobro posole, te se ostave na buri desetak dana. Nakon toga masline se potope u provrelu vodu, izvade i stave sušiti još koji dan. Kada su se dobro osušile, s tim da treba paziti da ne pokisnu, stave se u staklenke i poliju maslinovim uljem, uz dodatak sjeckanog koromača i lovora.

 

Pekarski način

Masline koje smo odabrali za konzerviranje operemo u hladnoj vodi i osušimo, obično na rešeto ili platnenu krpu. 

Na pleh za pečenje kruha, koji smo prethodno nauljili posložimo lagano posoljene masline samo u jednom redu. Nakon toga stavimo ih u zagrijanu pećnicu na temperaturu od oko 50 stupnjeva Celzija da se suše i odgorčavaju oko pola sata. Nakon sušenja, raštrkamo ih da se ohlade, nauljimo i složimo u staklenke.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Maslinara!

Naručite časopis

Previous
Next
Previous
Next