ANTONJA 2022. | OPG Juraj Mastilović ima najbolje maslinovo ulje

Udruga Agrorovinj je i ove godine uspjela okupiti najbolje rovinjske vinare i maslinare na Antonji, koja se održala 15. siječnja 2022. godine u suradnji s MO Rovinjsko Selo i Udruženjem obrtnika Rovinj. U sklopu Antonje odvijali su se, sada već tradicionalno, 31. izložba vina Rovinjštine, 19. izložba maslinovih ulja Rovinjštine i 8. Festival istarske supe.

Rovinjsko Selo je tako na jedan dan postalo mjesto izložbe i degustacije  vina i maslinovih ulja. Najboljim crnim vinom na 31. izložbi vina proglašen je Merlot P.O. Grota, a najboljim bijelim vinom proizvedenim modernom tehnologijom imenovana je Malvazija istarska P.O. Vivoda. U kategoriji vina proizvedenih tradicionalnom tehnologijom najbolje je ocijenjena Malvazija istarska Davida Buršića i crno miješano Elvisa Prenca. Za razliku od izložbi vina i maslinovog ulja, 8. Festival istarske supe je skromnije održan. Sudjelovale su tri ekipe – Udruženje obrtnika Rovinj, Rekreativo iz Rovinjskog Sela i ekipa Damijanići Team. Svojim vinima su ih pratili vinari P.O Panjoka, Vina Herak & Smoljan te Vina Paladnjaki.

Na 19. izložbu maslinovih ulja Rovinjštine pristigao je 41 uzorak maslinovih ulja, od čega ih je 38 svrstano u kategoriju ektstra djevičanskog maslinovog ulja. Zlatnu medalju su osvojila 23 ulja, a šampionsko mjesto dodijeljeno je miješanom maslinovom ulju OPG-a Juraj Mastilović. Među najboljima su se našli i rošinjola Aleksandra Rajića i buža Francesce Dapiran. Ocijenjena ulja su vrhunske kvalitete s okusom koji kararakterizira balansirani osjećaj gorčine i pikantnosti. Unatoč iznenadnoj hladnoći u prošlogodišnjem travnju, randmani ulja su izrazito visoki. Kvaliteti ulja su pogodovali uvjeti tijekom dozrijevanja maslina, dovoljna količina vlage u tlu i prosječna temperatura.

Foto: Udruga Agrorovinj

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next