Predstavljamo strane sorte maslina | Arbosana

Stručnjak za strane sorte maslina, uspješni maslinar, Toma Makjanić u ovome broju predstavlja španjolsku sortu Arbosanu, idealnu za superintenzivni uzgoj

Arbosana dolazi iz Penedés regije, koja se nalazi između Barcelone i Tarragone, na sjeveroistoku Španjolske. Zanimljivo je da je Arbosana, kao sorta, skoro nestala prije nekih 30-ak godina.

U tradicionalnom maslinarstvu ostalo je svega 200-injak stabala ove vrijedne sorte prije negoli je otkriven njezin potencijal za superintenzivno maslinarstvo.

Danas je jedna od najrasprostranjenijih sorti na svijetu, a njezina genetika se koristi u većini najnovijih hibrida. Već sada postoje i F2 hibridi bazirani na Arbosaninoj genetici. Najpoznatija njezina “djeca” su svakako Oliana, Lecciana i Suprema!

Po čemu je posebna

Vjerojatno se pitate po čemu je Arbosana toliko posebna i zašto baš nju koriste u križanjima, odnosno u nastajanju novih sorti. Za početak, treba istaknuti kako je ona izrazito slabo bujna sorta i upravo zbog te njene karakteristike ona nije bila interesantna u tradicionalnom maslinarstvu. Međutim, upravo je to najbitnija karakteristika za superintenzivno maslinarstvo.

Sa slabom bujnosti dolazi i brže vrijeme ulaska u rodnost pa tako Arbosana, kao i Oliana, kreće rađati već u drugoj godini po sadnji, a veće urode, uz pravilnu njegu nasada, možemo očekivati u petoj godini.

Krošnja joj je otvorena i kompaktna, a ono što je jako bitna karakteristika za sve sorte, pogotovo za one koje se sade u superintenzivnim nasadima, jest to da je Arbosana otporna na paunovo oko.

Redovito rađa, nema alternacije i prinosi su izrazito visoki. U prosjeku, u punoj rodnosti, prinosi po hektaru se kreću oko 12.000 kg, a postoje nasadi na kojima su zabilježeni i rekordi od preko 30.000 kg/ha.

Arbosana je samooplodna sorta, ali dokazano je da najbolje rezultate postiže u nasadima s više sorti (najbolje rezultate daje uz Arbequinu i Picuala).

Iz časopisa Maslinar br. 74

Naručite časopis

Previous slide
Next slide