Biserna maslina vjerskog značaja

Ulje leucocarpe, neobične masline s plodovima bijele boje, koja potječe iz antičkih vremena, koristi se uglavnom u vjerske svrhe, prilikom katoličkih sakramenata i obreda

Danas raste u južnoj Italiji, a posebno je raširena Leucocarpa, poznata kao leucolea, neobična maslina s plodovima bijele boje koji izgledaju kao biseri. Drevna je sorta iz Kalabrije, gdje su je, pretpostavlja se, donijeli stari Grci još u doba Magne Graecije, znači od 8. stoljeća prije Krista.

Uzrok u genetici
Innozenzo Muzzalupo, znanstvenik s talijanskog Istraživačkog centra za masline, citruse i voćke pri Vijeću za
poljoprivredno istraživanje i ekonomiju, ustanovio je da plod leucocarpe ima bijelu boju jer se aktivacija flavonoida i antocijanina, koja za sazrijevanja ploda kod drugih sorti maslina, u suradnji s degradacijom klorofila, uzrokuje tamnjenje, kod leucocarpe uopće ne događa.

Leucocarpa je, stoga, jedina sorta masline čiji plod u svim fazama sazrijevanja zadržava bijelu plodu ili eventualno požuti prije truljenja zbog oksidacije lipida. Muzzalupo i suradnici ustvrdili su da je razlog tome blokirana transkripcija određenih gena na enzimskoj razini, za što je odgovoran proces regulacije kojeg uvjetuje mikroRNA u koštici ploda.

Krunidbeno ulje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od leucocarpe prema sastavu masnih kiselina, aromama i okusu slično je ulju drugih sorti maslina pa njena „ekskluzivnost“ leži samo u njenom neobičnom izgledu i činjenici da se teže reproducira zbog čega raste na ograničenom području.
Kroz povijest se leucocarpa zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, koristila uglavnom u vjerske svrhe. Ova sorta se, stoga, sadila uokolo samostana jer se njeno ulje nakon blagoslova koristilo u katoličkim sakramentima i obredima. Posebno je zanimljivo da se u drevna vremena uljem leucocarpe pomazivalo careve prilikom krunidbe.

Priredila Mladena Mimica Varnica
(Izvor: članak Leucocarpa, the Dazzling White Olive
From Magna Graecia, Ylenia Granitto za Olive Oil Times, listopad 2018.)

Iz 64. broja časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next