Čime i kada suzbijati maslinina moljca?

Maslinin moljac (Prays oleae Bern.) uz maslininu muhu jedan je od najvažnijih i ekonomski najznačajnijih štetnika masline. U Hrvatskoj se štetnik javlja u gotovo svim uzgojnim područjima masline, prosječne štete koje pričinjava procjenjuju se na 20 %, ipak ovisno o klimatskim uvjetima i propuštanju suzbijanja prve generacije štete mogu biti i veće od 60%.

Riječ je o oligofagnom štetniku koji se osim maslinom hrani i listovima filireje, jasmina i ligustruma pa navedene biljke treba izbjegavati saditi u blizini maslina. Štetu rade gusjenice moljca koje napadaju cvijet, plod te u konačnici list. Štetnik ima 3 generacije; antofagna (hrani se cvijetom), karpofagna (hrani se plodom) i filofagna (hrani se listom). Moljac prezimljava u svim razvojnim stadijima, no najčešće prezimi gusjenica ili kukuljica u krošnji masline. Pojava odraslog oblika prve (antofagne) generacije događa se u travnju ili svibnju, ovisno o temperaturama pojedine godine. Gusjenice prve generacije izgrizaju cvjetove i zapredaju ih pređom, štete prve generacije su zanemarive. Ipak populaciju prve generacije potrebno je pratiti i pravovremeno suzbiti kako bi se prevenirala veća populacija druge (karpofagne) generacije koja pričinjava ozbiljnije štete te značajno smanjuje prinos. Odrasli oblici druge generacije javljaju se u lipnju, gusjenica unutar ploda oštećuje tkivo te oslabljuje vezu između peteljke i ploda te time dovodi do prijevremenog otpadanja plodova koji su zbog napada podložniji infekcijama patogenih mikroorganizama. Treća generacija (filofagna), napada list, u slučaju jačeg napada može dovesti do jače defolijacije maslina.

Štete 3. generacije moljca na listu masline

Prognoza i suzbijanje

Za uspješno suzbijanje maslinina moljca vrlo je važno pratiti populaciju pomoću predviđenim prognoznim modelima. Prognozu je najlakše i najbolje provoditi pomoću feromonskih lovki. Kada dnevni ulov leptira po trapu dosegne brojku od 5 leptira treba krenuti s mjerama suzbijanja štetnika. U slučaju ulova manje od 5 leptira po trapu dnevno, potrebno je odraditi vizualne preglede te ako smo utvrdili 5 ili više živih moljaca po cvatu, a indeks cvatnje je manji od 10 cvjetova po izbojku treba provesti insekticidni tretman.

DELEGATE 250 WG insekticid na bazi djelatne tvari spinetoram (250 g/kg) učinkovito suzbija maslinina moljca, a pokazuje i izrazito selektivno djelovanje prema korisnim organizmima. Insekticid djeluje kontaktno i želučano na sve razvojne stadije moljca. Preporučena doza je 15 g na 10 L vode, odnosno primjena insekticida u koncentraciji 0,015%. Dozvoljene su maksimalno dvije aplikacije u vegetaciji u razamaku od 14 do 28 dana.

Radi povećanja učinkovitosti insekticida škorpivu dodati okvašivač OPTIMUS (doza: 3 mL na 10 L vode).

 

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku

 

 

 

 

Previous slide
Next slide