Crna udovica – opasna susjeda

crna-udovica

Među korisnim paucima koji posjećuju naše maslinike ubacila se i crna udovica, prilično opasan pauk, koji ipak ne napada prvi

Kada povremeno u tisku pročitamo da je nekoga ubola crna udovica, imamo dojam da se sve to događa negdje tamo daleko od nas, u divljini, i da mi s tim nemamo ništa. Ipak, pauk Crna udovica živi u hrvatskom priobalju i zadržava se uglavnom na tlu, ili u hrapavom deblu masline, što znači da je ga vrlo često možemo sresti u maslinicima. 

Trinaest pjega

Tijelo ovog pauka je zaobljeno, dugo 1-2 cm. Glava, prednji dio tijela i noge su potpuno crne boje, dok je ostali dio trupa prekriven žarkocrvenim pjegama. Obično ih je trinaest. Kod mladih ženki pjege su bijele boje, potom narančaste te kod odraslih crvene boje. Mužjaci imaju bijeli obrub oko pjega i znatno su manji (3-5 mm). 

Na zemlji, ispod ili pored nekog kamena, u dupljama drveća, pri dnu panjeva, pored mladih izbojaka, osobito nakon opožarenih maslina, ali i u lišću i travi, ovi pauci grade nepravilne paučinaste mreže ispod kojih se obično nađu ostaci kukaca kojima se hrane. U mrežu polažu žućkaste kokone. To su spremišta u koje polažu jaja, a načinjena su od paučine. Na jednom kraju su kokoni lagano zašiljeni, a promjera su oko 1 cm. Godišnje izlegu oko tisuću jajašaca. Sreća je što se u najvećem broju međusobno pojedu odmah po izlasku iz jaja. 

Bolovi nakon ugriza

Ženke crne udovice su otrovne. Nakon parenja mužjak ugiba, ili ga otrovna ženka pojede. Zbog toga ovog pauka i zovu crna udovica. Otrov ispuštaju kroz šuplje štipaljke na glavopršnjaku, koje su spojene s otrovnim žlijezdama. Crna udovica nije agresivan kukac i rijetko napušta svoju mrežu. Čovjek nastrada kada ju nehotice pritisne golom kožom, a kukac se instinktivno brani ugrizom.

Ubod za čovjeka nije smrtonosan, a sam ugriz obično nije jako bolan uz pojavu otoka i blagog crvenila. Oko sat vremena nakon ugriza se javljaju bolovi s pojavom glavobolje, temperature, groznice, mučnine i povraćanja, jakog znojenja i osobito grčeva uz bolove po čitavom tijelu, koji traju danima. 

Nakon ugriza se treba odmah javiti liječniku, a nakon desetak minuta nakon dobivanja protuotrova bolovi popuste, a poslije nekoliko sati slijedi gotovo potpuno ozdravljenje.

Iz 16. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide