Crne prognoze | Smrtonosna bakterija može nas koštati milijarde eura

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) izneseni su izračuni po kojima bi štete od smrtonosne bolesti, izazvane bakterijom Xylella fastidiosa koja već godinama uništava masline u Europi mogle iznositi više od 20 milijardi eura.

Brojna istraživanja

Xylella o kojoj smo često pisali u našem časopisu se smatra jednim od najopasnijih patogena za biljke uopće. Unatoč naporima znanstvenika još uvijek nema lijeka za ovu infekciju, a dosad se pokazalo kako bakterija može zaraziti stabla trešnje, badema, šljive i masline.

Opaka bakterija koja uzrokuje bolest brzog sušenja masline, odnosno sindrom brzog propadanja masline još od 2013. godine hara maslinicima na jugu Italije, točnije u puglijskoj regiji Salento, a do danas se osim u Italiji proširila nasadima masline i u Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu.

Istovremeno sa širenjem traje i borba protiv zaraze pa tako talijanski znanstvenici provode projekte poput ubrizgavanja nanočestica izvučenih iz oklopa rakova ili prirodnih baktericida ekstrahiranih iz nusproizvoda šipaka u žilni sustav zaraženog bilja u nadi da će time uništiti bakteriju, te korištenja dronova u ranoj detekciji zaraze. 

Neki znanstvenici tvrde da bi se širenje bakterije moglo spriječiti drevnom praksom sadnje višesortnih maslinika umjesto modernih monosortnih, te ispašom domaćih životinja u maslinicima koje bi ga čistile ne samo od trave, već i od otpalog lišća i plodova, javlja navedeni blog.

 

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

 

Previous
Next
Previous
Next