Dodatnih 43 milijuna kuna za osiguranje usjeva, životinja i biljaka

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Iz Ministarstva poljoprivrede javljaju kako je zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva izmjenama Natječaja za provedbu podmjere 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan sa 75 milijuna kuna na 118,5 milijuna kuna. Ovaj iznos, uvećan za 43 milijuna kuna, bit će dovoljan za isplatu potpore svim prihvatljivim korisnicima.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i odnosi se na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Intenzitet potpore iznosi do 70% prihvatljive premije osiguranja.

Kako bi se povećao interes poljoprivrednika za osiguranje vlastite proizvodnje te smanjile štete koje nastaju zbog elementarnih nepogoda i klimatskih promjena, Ministarstvo poljoprivrede je uvelo značajna pojednostavljenja u podmjeri 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka. Najvažnija promjena je da korisnik osiguranja ne plaća cjelokupnu premiju osiguranja nego samo 30%, a ostalih 70% isplaćuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na račun društva za osiguranje, čime se zatvara obaveza korisnika. Još jedna dobrodošla promjena za poljoprivrednike je i smanjenje praga gubitka poljoprivredne proizvodnje na 20%, čime je ova vrsta police osiguranja postala atraktivnija.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!