Druga generacija moljca u Istri

Iz Savjetodavne službe upozoravaju maslinare s područja Istre, da bilježimo let druge generacije maslininog moljca (Prays oleae), srednjeg do pojačanog intenziteta.

Preporučujemo maslinarima da u ovom tjednu izvrše tretiranje protiv navedenog štetnika.Štete od ove generacije očituju se u opadanju plodova tijekom kolovoza i početkom rujna.

Preparati koji se mogu koristiti  u tu svrhu jesu preparati na bazi Bacillus thurigiensis Biobit WP , Baturad WP ), ili  

preparati na bazi deltametrina ( Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Ritmus, Scatto, Rotor super, Poleci plus, Demetrina 25 EC, Deltagri ) ,

preparat na bazi spinetorama  ( Delegate 250 EW), preparat na bazi fosmeta -Imidan (sredstvu je ukinuta registracija, krajnji rok za primjenu zaliha je 1. 11. 2022. godine )

Također upozoravamo maslinare da pregledavaju svoje nasade na prisutnost maslininog svrdlaša ( Caenorhinus /Rhynchites cribripennis), metodom otresanja na bijelu podlogu jedanput tjedno.

Ovaj štetnik najveće štete čini na malim plodovima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Previous
Next
Previous
Next