Edukativno u školskim maslinicima s Plantellom 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Za jesensko organsko gnojenje maslinika koristi se stajnjak životinja na farmi škole, ali zbog nedovoljne količine i zrelosti pripomoći će se s Plantellinim organskim gnojivima

Kažemo  da što naučimo kao djeca da nam  ostaje za cijeli život. U današnje vrijeme djeca puno informacija i znanja dobivaju nažalost preko raznih informatičkih mreža, igrica  i sl. Vrijednost i uloga roditeljske i školske  edukacije o vrijednostima i ispravnim životnim načelima i dalje bi trebala biti na prvom mjestu. 

Primjer edukacije mladih naraštaja –Grad Vodnjan

Kroz  druženje i suradnju s maslinarima došli smo i do jednog uzornog primjera Grada Vodnjana u Istri. Specifična suradnja osnovne škole, lokalne neprofitne Udruge Ekomuzej Istarsko i Grada Vodnjan trebala bi biti primjer svima kako činiti dobro za mlade naraštaje . 

Ekomuzej Istarsko je neprofitna udruga čiji cilj je promicanje i očuvanje tradicionalnih resursa Istarske županije u Vodnjanu – Dignano. Udruga čini mnoge pohvalne i uzorne akcije za poboljšanje kvalitete života kroz suradnju, rad i solidarnost svojih članova i lokalne zajednice, posebice autohtonom stanovništvu i ugroženim skupinama. Održavanje i kultiviranje zemljišta, vraćanje u uporabu zapuštenih ili napuštenih objekata i poljoprivrednih površina te očuvanje izvornih sorti i biološke raznolikosti u ciljevima su članova ove neprofitne vodnjanske udruge. Jedno od istaknutih i pohvalnih djela je aktivna  suradnja s osnovnom školom Općine Vodnjan.

Osnovna škola Vodnjan ima na raspolaganju oko 4 ha površine u gradskom vlasništvu i  status međunarodne Eko škole…

Udruga – Ekomuzej iz Vodnjana / Istriano – Ecomuseo di Dignano, inicijator je projekta „Didaktička farma: Vrijednost dobre hrane od sjemenja do tanjura“ u suradnji s nastavnim osobljem škole i drugih partnera  okoliš škole obogatili su  brojnim sadržajima i programima. Na Didaktičkoj farmi podignut ekološki certificiran povrtnjak, uređen i održavan školski maslinik, te velika uređena površina s  autohtonim istarskim domaćim životinjama: boškarinom, magarcima, kozama i kokošima. Na farmi je do sada održano više desetaka praktičnih i zabavnih radionica za djecu, te organizirana natjecanja u branju maslina, a istu redovito posjećuju vrtići i škole iz cijele Hrvatske.

U školi je proveden je i projekt Mirisi i arome Vodnjanštine, a ovim projektom učenici  se  upoznavaju s tipičnim ekosustavima ovog podneblja, očuvanjem lika i djela poznatog vodnjanskog botaničara Bartolomea Biasoletta, a kroz brigu o mediteranskom vrtu  i očuvanju autohtonih biljaka, upoznavaju se s  izradom autohtonih proizvoda u domaćinstvu i kulinarstvu u medicinske, kozmetičke i aromatske svrhe poštujući tradiciju.

Svi projekti u koje je škola uključena predstavljaju ljubav prema zavičaju, običajima i štovanju tradicije te brizi o okolišu. Na ovaj način mladi naraštaji dobivaju osnove kako bi postali svjesni vrijednosti zdravog načina života i proizvodnje hrane.

Kako učenici uz pomoć volontera i nastavnika brinu o nasadima 

ŠKOLSKI MASLINIK

Ekološki uzgojiti bilo koju biljku nije lako. Cilj Udruge Ekomuzej Istarsko je educirati mlade naraštaje o prirodnom uzgoju biljaka i životinja. Sve biljke uzgajaju se ekološki i bez primjene pesticida. U maslinicima to znači da ostane na stablima samo jedan dio ploda jer štetnici uzmu svoj udio.

Ekološki pristup i nekorištenje NPK gnojiva i pesticida pokazuje se kao dobra praksa. Za jesensko organsko gnojenje maslinika koristi se stajnjak životinja na farmi škole, ali zbog nedovoljne količine i zrelosti pripomoći će se s Plantellinim organskim gnojivima. Od 150 stabala maslina par stabala je malo slabije kondicije i treba ih ojačati i pomoći da se stvori što više lisne mase. Trenutno će se upotrijebiti Bio Plantella Vita – prirodni vitaminski kompleks.

Bio Plantella Vita je vitaminski kompleks, a sadrži vitamine B1 i B6 koji pomažu bržem oporavku, aminokiseline, huminske kiseline i ugljikohidrati pomažu da se biljka ekstremno brzo  oporavi i nastavi s rastom. Dokazano je da aminokiseline koje ovaj proizvod sadrži brzo djeluju na jačanje korijenovog sistema i tako se ojača i cijela maslina. Visoke ljetne temperature i manjak vode također štete maslinama. Masline  koje prihranjujemo Bio Plantella Vitom izdržljivije su, jače zelene boje, bolje čuvaju plod, lakše podnose stres od tuče… Upotreba Bio Plantella Vite pomaže u borbi protiv suše, a u slučaju nepogoda-tuče, poplave.. biljkama pomaže da se brže oporave od stresa.

Uporaba: Stabla masline slabije kondicije zalijte Bio Plantella Vitom DOZA: 25-30 ml na 10 l vode – ponovite svakih 15 dana (3-4 puta u vegetaciji)

Plod masline  moramo i sačuvati od štetnika: Let maslinove muhe i moljca također treba pratiti i spriječiti štetu ako se pojave. Upotrebom Bio Plantella žutih ljepljivih ploča  pratimo let muhe, a u slučaju pojave, brojnost će se smanjiti ako postavimo veći broj žutih ploča. Jaka i postojana i posebno odabrana, žuta boja te specijalni i jak ljepljivi premaz BIO Plantellinih ploča brzo će privući muhu i druge štetnike te smanjiti štetu na plodu masline. Primjena Bio Plantella žutih ploča je jednostavna jer u pakiranju su priložene žičice na koje se ploče vješaju,  a samoljepljiva folija lako se skida pa se tako ne lijepe ruke pri upotrebi. 

ŠKOLSKI POVRTNJAK

Tlo školskog povrtnjaka – prije  sadnje pognojilo se organskim briketiranim gnojivom Biogrena koje je registrirano za upotrebu u eko proizvodnji. Tlo je crvenica koja sadrži vrlo malo organske tvari i potrebno je dosta organskoga gnojiva kako bi se stvorio humus. U sušnim periodima ako u takvom tlu nema dovoljno humusa tlo je zbijeno, puca i ne može čuvati i akumulirati vlagu. Gnojivo Biogrena osim što obogaćuje organsku tvar sadrži i sva hranjiva potrebna za rast i prihranu biljaka. Sadržaj mikroorganizama u gnojivu je jako velik i na taj način obogaćujemo tlo mikroorganizmima koji nam pomažu u stvaranju organske tvari. Povrće je također zalijevano i prskano Bio Plantella Vitom.

Dohrana biljaka je jako važna za kontinuirani rast i razvoj i biljke i plodova. Dohranom povrća tijekom ljetnih  mjeseci produžujemo vegetaciju. Kada biljci dodamo gnojivo, ojača se korijenov sustav što omogućuje optimalan prihvat anorganskih tvari iz zemlje i zdraviji razvoj, bujnu i produženu cvatnju. Redovitim dognojavanjem biljci osjetno povećavamo metabolizam i pospješujemo rast te povećavamo urod.

Ujedno se povećava otpornost biljaka na stresne uvjete. S dodanim vitaminima gnojivo omogućuje zdravi i jednakomjeran rast, plodovi su sočniji, veći i zdraviji. 

Plantella će i dalje partnerski podržati i pratiti svojim proizvodima ovaj projekt.

Savjetujte se s nama!!!

stručni savjetnik Plantella Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092 1941-694 ili 01 6213-966

Plantella.hr

 

Previous
Next
Previous
Next