Eko centar NATURA RAB & PLANTELLA

U selu Barbat na južnom dijelu otoka Raba nalazi se ekološki Eko centar Natura Rab. Riječ je o obiteljskom poslu koji se sastoji od proizvodnje i prodaje proizvoda. Bračni par Dušan i Marijana Kaštelan i dva sina, Matija i Pavao, započeli su svoj obiteljski posao prije 20 godina kada su se i vratili iz Rijeke na otok Rab gdje ih je čekala djedovina. Obitelj se bavi uzgojem autohtonog ljekovitog i kultiviranog bilja, maslinarstvom, uzgojem smokava i drugog mediteranskog voće te pčelarstvom.

Proizvode 50-ak proizvoda koji su temeljeni na visokim standardima ekološkog uzgoja i prerade hrane oslanjajući se na prirodne resurse. Proizvode u obliku originalnog eko suvenira plasiraju na svjetsko tržište, ali velik dio prodaju u svojoj trgovini na imanju gdje dočekuju turiste i posjetitelje otoka Raba. Za cijelu paletu ekoloških proizvoda koriste se ekološki uzgojeni plodovi mediteranskih voćaka, samoniklo i kultivirano ljekovito bilje i med s paše na mediteranskom bilju. Svaki proizvod je vrhunske kvalitete te su mnogi proizvodi nagrađivani i prepoznati kao originalni otočki proizvod.

Zašto obitelj Kaštelan koristi Plantella Organik u svojim ekološkim nasadima

Tlo na otoku Rabu je škrto, većinom je kamenito i ima vrlo malo plodnog tla. Kako bi obitelj Kaštelan osigurala dovoljno kvalitetne sirovine za svoje proizvode, moraju vrlo mudro koristiti površine koje su djelomično naslijedili, a dijelom kupili. Kriteriji za ekološke proizvođače su vrlo strogi i kontrolira se svaka radnja te se ne dozvoljava korištenje umjetnih gnojiva i pesticida.

Masline i smokve najbrojnije su voćke u nasadima obiteljskog gospodarstva Natura Rab. Kako bi izvukli maksimum uroda po svakom stablu agrotehničke mjere se moraju mudro obavljati. Matija je agronom i uz očevo iskustvo, zajednički obavljaju sve radove na svom imanju. Kroz godine iskustva shvatili su da tlu moraju dodavati puno organskog gnojiva kako bi pjeskovito tlo obogatili humusom, a tako sačuvali vlagu i hranjiva.

Prilikom puno pokusa i korištenja raznih ekoloških gnojiva najbolji rezultati pokazali su se s primjenom peletiranog organskog gnojiva Plantella Organik. Pjeskovito tlo nema humusa i kada ga ne bi dovoljno obogatili s organskim gnojivom, plodova bi bilo manje i urod bi izostao. Plantella Organik sadrži sva potrebna makro i mikro hranjiva koja biljke usvajaju postepeno i kroz više mjeseci.

Biljke ljeti manje pate od suše, vlaga se duže zadržava u zoni korijena jer se zbog dodavanja dovoljne količine gnojiva stvorio humus. Visok udio suhe i organske tvari u Plantella Organiku ekonomizira gnojenje, a to znači u usporedbi s drugim gnojivima da ga treba manje, a učinak je bolji. Organsko gnojenje važno je i za aromatično i ljekovito bilje koje nakon gnojidbe cvjeta intenzivnije i obilnije, a naravno to je vrhunska paša pčelama.

U ljetnim mjesecima 2 puta mjesečno svoje voćke i biljke prskaju s Bio Plantella Vitom , aminokiselinama koje opravljaju biljke od stresnih visokih temperatura i manjka vode.

Ovaj način uzgoja voćaka i biljaka u Naturi Rab može biti primjer kako tako njegovane biljke zahvale redovitim urodom i vrhunskom kvalitetom ploda.

Iz novog broja časopisa Maslinar 

Naruči

Previous
Next
Previous
Next