Europska komisija usvojila dodatne mjere za zaštitu poljoprivredno-prehrambenog sektora

Ag press.eu izvještava da je Europska komisija usvojila dvije dodatne mjere za zaštitu poljoprivredno-prehrambenog sektora u jeku krize prouzrokovane koronavirusom. Komisija je usvojila veće iznose predujmova plaćanja poljoprivrednicima. To će povećati predujmove izravnih plaćanja (sa 50% na 70%) i plaćanja za ruralni razvoj (sa 75% na 85%).

Isplata predujmova će započeti sredinom listopada ove godine. Kao dodatnu fleksibilnost, države članice moći će isplatiti predujmove poljoprivrednicima prije nego što zaključe sve provjere na licu mjesta. Drugom usvojenom mjerom smanjuje se broj fizičkih pregleda poljoprivrednih posjeda.

Komisija potiče korištenje novih tehnologija, na primjer korištenje satelitskih snimaka za provjeru poljoprivredne aktivnosti na terenu ili geografski označenih fotografija kako bi se dokazalo izvršenje ulaganja. Ova će mjera pomoći u smanjenju administrativnog opterećenja i nepotrebnog kašnjenja pri obradi zahtjeva za pomoć kako bi se osiguralo da se poljoprivrednicima potpora isplati u najkraćem mogućem roku.

 

Izvor: ag-press.eu

Previous slide
Next slide