Evo kako se otkrivaju patvorena ulja

Dr. sc. Gabriela Vuletin Selak u ovome broju piše o najnovijim svjetskim metodama otkrivanja patvorenih i pogrešno označenih maslinovih ulja.

Posebnosti uvjeta okoliša uzrokuju različitost u kemijskom sastavu i senzorskim  svojstvima prehrambenih proizvoda kao što su maslinovo ulje ili vino. Zbog toga ʿterroirʾ, skupina specifičnih čimbenika uzgojnog područja, postaje značajna u karakterizaciji, marketingu i prodaji poljoprivrednih proizvoda. Potraga za specifičnim sastojcima ili njihovim kombinacijama koje mogu pomoći u razlikovanju proizvoda određene kvalitete je svjetski trend u znanosti i na tržištu.

Zanimanje potrošača

Europsko i svjetsko tržište prehrambenih proizvoda zasićeno je proizvodima koji međusobno konkuriraju kakvoćom i cijenom. Istovremeno, sve je veće zanimanje potrošača za specifičnim proizvodima jasno definirane visoke kakvoće. Već početkom devedesetih godina EU je započela s razvojem sustava zaštite proizvoda visoke kakvoće i specifičnih svojstava. Tako su uvedene oznake Protected Designation of Origin (Oznaka izvornosti) i Protected Geographical Indication (Oznaka zemljopisnog podrijetla).

Od 2005. takva zaštita proizvoda je omogućena i proizvođačima u Hrvatskoj, čime je značajno unaprijeđena konkurentnost domaće proizvodnje i prepoznatljivost domaćih proizvoda. Od 2009., zemlje članice EU su dogovorile obvezno označavanje porijekla djevičanskih i ekstra djevičanskih maslinovih ulja na pakovinama kako kupci ne bi dvojili o stvarnim značajkama i podrijetlu. Takav stav Unije je dodatno naglasio potrebu za razvijanjem analitičkih metoda i statističkih alata koji bi bili učinkoviti u provjeri tvrdnje o podrijetlu proizvoda na tržištu. Hrvatski proizvođači prate svjetske trendove u naglašavanju porijekla svojih maslinovih ulja, stoga ulja Istre, Cresa, Šolte i Korčule nose oznaku izvornosti.

Svjetska proizvodnja i potrošnja maslinova ulja su u stalnom porastu, a takav trend je prisutan i u Hrvatskoj. Proizvođači maslinovog ulja su tijekom godina unaprijedili proizvodnju te je sve veći broj visokokvalitetnih ulja iz određenih regija uzgoja koja zaslužuju biti jasno izdvojena od drugih. Zbog jedinstvenih svojstava, određena maslinova ulja imaju visoku cijenu i zbog toga su podvrgnuti krivotvorenju, kao što je dodavanje necertificiranih maslinovih ulja kako bi se povećao volumen certificiranom ulju određenog geografskog porijekla i/ili monosortnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju s ciljem povećanja ekonomske dobiti. Zbog pogrešnog označavanja i patvorenja javlja se sve veći interes za provjerom istaknutih svojstava i porijekla. Karakterizacija ulja na temelju organskih (slobodne masne kiseline, peroksidni broj i apsorbancija u UV području) i anorganskih (elementarni sastav) parametara je osnova za istraživanje autentičnosti i patvorenja.

Ulomak iz časopisa Maslinar broj 48

NARUČI ČASOPIS

Previous slide
Next slide