Evo koliko uljare naplaćuju preradu maslina

Dok su neke masline još uvijek neobrane, uljara San Antonio u Vodnjanu je već 9.listopada započela preradu. Cijena je ondje ostala nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu, dakle 1.50 kn po kilogramu.

Marijan Marjanović, direktor Stancije San Antonio, tvrdi da ovogodišnjem ulju ne nedostaje vrhunska kvaliteta. Marjanović dodaje da se visina randmana najčešće kreće između 10 i 15 posto.

Slična situacija je i u Uljari Alavija na otoku Silbi. Cijena prerade je također 1.50kn/kg, a cijena otkupa 55kn/kg. I oni su iznimno zadovoljni kvalitetom ulja i randmanom koji iznosi oko 11 posto.

Centar maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama prerađuje masline po nešto nižoj cijeni od ostalih – 1.40kn/kg. Maslinovo ulje otkupljuju samo od maslina prerađenih u svome centru. Vlasnik Ante Duvnjak nam otkriva da cijena otkupa nije fiksna, već se dogovara s prodavateljem.

Uljara Ramov preradu počinje 16.listopada. Direktorica Matija Ramov objašnjava kako je cijena prerade od 1.50kn/kg dogovorena na razini Udruge dalmatinskih uljara. S obzirom na slab urod, koji čini oko 25 posto od prosječnih godina, očekuje se visoka kvaliteta ulja.

Prerada će 18.listopada početi i u Poljoprivrednoj zadruzi Cres po cijeni od 1.52kn/kg. Od tog iznosa se 4 lipe izdvajaju za maslinarske putove. U Poljoprivrednoj zadruzi Cres će se ulje otkupljivati po cijeni od 80kn/kg.

 

Previous
Next
Previous
Next