FLOS OLEI 2022. | Franko Červar iz Novigrada ima najbolje monosortno ulje srednje voćnosti na svijetu

Prestižni svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2022. napokon je objavio rezultate koji se svake godine s nestrpljenjem iščekuju. Trinaesto izdanje vodiča, čiji su urednici Marco Oreggia i Laura Marinelli, predstavlja 500 najboljih proizvođača maslinovog ulja iz 55 različitih zemalja. Na natjecanju je sudjelovalo čak 967 maslinovih ulja, od kojih je njih 763 uvršteno u vodič.

Pa evo nam najzanimljivijih novosti iz vodiča Flos Olei 2022: Istra je sedmu godinu zaredom prva/najbolja na svijetu; Franko Červar iz Novigrada najbolji je u kategoriji monosortnog ulja srednje voćnosti; prvi puta je jedno istarsko EDMU dobilo ocjenu 99, ulje Mate od Aleksandre Vekić; od 79 poslana uzorka, 66 maslinara iz Istre uvršteno je u ovogodišnje izdanje; od 500 najboljih EDMU na svijetu 66 je iz Istre, što je nevjerojatnih 13 posto; Istra sama ima više uvrštenih EDMU od velesile Španjolske koja je najveći svjetski proizvođač EDMU i koja je, radi svoje veličine, podijeljena u 11 velikih maslinarskih regija. Španjolska ima ukupno 59 uvrštenih maslinara; treći puta zaredom čak dva maslinara dostigli su ocjenu 98, a to su Ipša i Olea BB; sedamnaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 94 bodova.

Više od 90 bodova osvojili su Uljara Vodnjan, Tonin, Oleum Maris, OPG Giuseppe Lupieri – Cadenela, OPG Chiavalon, OPG Matteo Belci, OPG Enio Zubin, Mate, Wine & Olive Oil Cuj, Monte Rosso, OPG Dario Činić, Negri Olive, Ipša, Vergal, Červar, Uljara Al Torcio, Olea B.B., OPG Oliveri, Zigante, OPG Kristjan Brajko, San Rocco – Primizia, OPG Buršić, Meneghetti, Grubić. Jedino dalmatinsko maslinovo ulje uvršteno u Flos Olei 2022. jest ono s OPG-a Žarko Željko.

Piše: K.K.

Previous slide
Next slide