FLOS OLEI | Franko Červar ima najbolje ulje na svijetu

Maslinovo ulje Franka Červara iz Novigrada je renomirani vodič Flos Olei 2022. proglasio najboljim u kategoriji monosortnog ulja srednje voćnosti. S obzirom na sušnu i izazovnu godinu, ovakav rezultat predstavlja izniman uspjeh.

 

 

 

 

 

 

 

 

Franko Červar već godinama šalje uzorke za Flos Olei, a ove godine se prvi put našao među 20 najboljih proizvođača maslinovog ulja na svijetu. Uspjeh je postigao sa Coratinom, sortom maslinovog ulja koja je vrlo osjetljiva i podložnija bolestima te zahtijeva mnogo truda i rada. Osim osjetljivosti sorte, izazov je predstavljala i suša. Niski prinosi nisu zaobišli ni Červarov maslinik. U kasno proljeće masline su bile izložene iznenadnom mrazu, a potom je uslijedilo dugo i sušno ljeto. Posljedica toga je značajno manji prinos maslina u odnosu na prethodne godine, no dobiveno maslinovo ulje je rezultiralo vrhunskom kvalitetom.

 

 

 

 

 

Ovu nagradu Červar smatra poticajem da nastave dalje stazom koja nije laka, ali im pruža najveće zadovoljstvo. Upravo su posadili tisuću novih maslina,a planiraju još 500. Planovima tu nije kraj. Jedan od sljedećih ciljeva im je spojiti maslinova ulja i domaća jaja, jer žele imati free range uzgoj nesilica koje bi se hranile travom u njihovim maslinicima.

Piše: Karla Karabatić

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next