Gnojidba u ekološkom maslinarstvu

Gnojidbom organskim gnojivima u ekološkom maslinarstvu, osim osiguranja potrebnih hraniva, održava se povoljna i stabilna struktura tla te se potiče mikrobiološka aktivnost u tlu

Svake godine u maslinarstvu bilježimo sve veći broj ekoloških proizvođača. Za razliku od konvencionalne poljoprivrede, ekološki uzgoj svojim mjerama, koje su regulirane zakonskim propisima, omogućuje očuvanje prirodnih resursa kao što su plodnost tla, kvaliteta vode, racionalno korištenje energije i očuvanje biološke i genetske raznovrsnosti kao i proizvodnju kvalitetnih i zdravih proizvoda bez ostataka rezidua pesticida i štetnih tvari.

Tvrtka Pro-eco nudi najširi asortiman proizvoda za organsku i integriranu poljoprivredu. Svi preparati namijenjeni su profesionalnim ekološkim proizvođačima, ali i pojedincima koji se žele posvetiti uzgoju zdravih i kvalitetnih namirnica.

Gnojidbom organskim gnojivima u ekološkom maslinarstvu, osim osiguranja potrebnih hraniva, održava se povoljna i stabilna struktura tla te se potiče mikrobiološka aktivnost u tlu.

Količine i vrste gnojiva određuju se na osnovu analize tla iz koje se vidi pH vrijednost, sadržaj hranivih elemenata i humusa. Analiza je neophodna prije podizanja nasada jer na osnovu nje se mogu točnije odrediti vrste i količine gnojiva koje se moraju primijeniti kako bi se što bolje popravila kemijska, fizička i biološka svojstva tla.

Za dobar rast i razvoj kao i za stabilne i kvalitetne prinose maslina, potrebno je redovitom gnojidbom osigurati optimalne količine osnovnih elemenata (dušik, fosfor, kalij, kalcij, sumpor, željezo i magnezij) i u manjim količinama mikroelemente (bakar, bor, cink, mangan, aluminij, jod, klor, silicij i natrij).

U ponudi Pro-eca dostupna su organska peletirana gnojiva dobivena posebnom tehnologijom koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem što je osobito važno jer je dušik vrlo nestabilan u tlu.

Osim prirodnog dušika, gnojiva također imaju visok sadržaj fosfora i kalija te razne mikroelemente. U ponudi se nalaze organska peletirana gnojiva tvrtke Ilsa S.p.a. različitih NPK formulacija: PROECO 5:10:10, PROGRESS MICO 6:5:13, BIOISLA 7:7:7, GRADUAL 25 FE, ENNEKAPPA 7:0:21, GRANOSANO EVO 6:16:0 i dušična peletirana gnojiva: FERTORGANICO 11, FERTILSUPERNOVA 12,5 N i ILSANEEM. Novost u ponudi su visokokvalitetna peletirana NPK gnojiva tvrtke Agro Power Düngemittel GmbH: STYRIAFERT POWERKORN, STYRIAFERT NPK, STYRIAFERT NP i dušično gnojivo STYRIAFERT 10,5N.

Osim peletiranih gnojiva za poboljšanje kvalitete tla u ponudi je i poboljšivač tla AZOMITE koji sadrži preko 70 minerala i elemenata u optimalnom omjeru neophodnih za rast i razvoj biljaka.

Najnovije u ponudi su preparati na bazi huminskih kiselina tvrtke Humintech GmbH kojima je baza visoko oksidirani leonardit bogat huminskim i fulvo kiselinama: PerlHumus® (granulirani poboljšivač tla koji unosi trajni humus u tlo, poboljšava strukturu tla, aktivira mikroorganizme, poboljšava sposobnost zadržavanje vlage, hraniva u tlu te neutralizira pH i sadrži 40% huminskih tvari), PowHumus® (vodotopivi poboljšivač tla koji trenutno poboljšava apsorpciju biljnih hranivih sastojaka i učinkovitost gnojiva u tlu te stimulira izgradnju plodnog i mikrobiološki živog tla. Sadrži do 85% kalijevog humata, do 63% huminskih tvari te do 12% K2O) i BioHealth® TH BS WSG (ojačivač bilja na bazi aktivnih huminskih kiselina, ekstrakta morskih algi i korisnih mikroorganizama koji potiče snažan i zdrav rast biljaka, povećava otpornost biljaka na stresne situacije, potiče mikrobiološku aktivnost u tlu i rizosferi te mobiliziraju neaktivne hranjive sastoje čineći ih dostupnim biljkama. Sadrži 75% kalijevog humata, do 68% huminskih tvari, 12% K2O, 10% Ascophyllum nodosum te dodatno Trichoderma harzianum i Bacillus subtilis)

 

Prijedloge gnojidbe, planove tretiranja te preparate kao i savjete vezane za njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o.

Ulomak teksta iz  69. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide