Hrvatska maslinova ulja briljirala u New Yorku

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na osmom izdanju prestižnog međunarodnog natjecanja maslinovih ulja u New Yorku, koje je ove godine zbog pandemije koronavirusa održano u posebnim uvjetima od 11. do 15. svibnja, hrvatska maslinova ulja polučila su izniman uspjeh osvojivši 49 odličja, od čega su 38 zlatnog, a 11 srebrnog sjaja. Iz Hrvatske je u New York poslano ukupno 60 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što znači da smo postigli odličnu stopu uspjeha od 82 posto.

Devet Dalmatinaca

Ove godine za svoj trud je nagrađeno 9 dalmatinskih proizvođača.

Zlatne nagrade osvojili su:
OPG Nives Morović
s Dugog otoka za monosortno ulje od coratine Nai 3.3,
obitelj Radojković iz
Bogomolja na Hvaru za monosortno ulje od levantinke Rajski vrt,
OPG
Ivica Vlatković sa Hvara za višesortno ulje od coratine i moraiola Fortica coratina moraiolo,
Uljara Božić iz
Svirča na Hvaru za monosortno ulje od oblice Božić uje,
Uljara Sveti Ivan
– Vodice d.o.o. iz Vodica za višesortno   ulje od sorti frantoio, leccino, oblica i levantinka
Sv. Ivan višesortno,
OPG
Čurin Eva Marija iz Gdinja na Hvaru za monosortno ulje od levantinke Eva Marija,
Mudrina PG Kolar iz
Skradina za višesortno ulje od krvavice i oblice Mudrina, i
Udruga zlatna
Šoltanka sa Šolte za monosortno ulje od šoltanke, tj. levantinke, Šoltansko maslinovo ulje.

Srebrne nagrade osvojili su prethodno navedeni OPG Ivica Vlatković za monosortno ulje od moraiola Fortica moraiolo i Uljara Sveti Ivan – Vodice d.o.o. za monosortno ulje od oblice Sv. Ivan oblica, te OPG Perica Tomislav iz Ravnih kotara za višesortno ulje od sorti frantoio, coratina, leccino,oblica i pendolino Perica.

Uspješni Istrani

Istarski maslinari s osvojenih 37 nagrada potvrdili su svoj dugogodiš- nji maslinarski razvitak i napredak. Najuspješniji su Oleum Maris d.o.o. iz Vodnjana, koji je osvojio 3 zlata za monosortna ulja Oio Vivo žižolera, OioVivo vodnjanska buža i Oio Vivo istarska bjelica, kompanija Avistria d.o.o. iz Svetog Lovreča, koja je osvojila dva zlata za monosortna ulja Avistria buža i Avistria stari buža i srebro za višesortno ulje Avistria Istrian Blend, Ritossa Olive Oil, koja je osvojila 2 zlata za istoimena monosortna ulja od istarske bjelice i buže, Agroproduktova Uljara Vodnjan, koja je osvojila 2 zlata za višesortna ulja Salvela Aurum i Punta Cissana, Agrolaguna d.d. iz Poreča, koja je osvojila zlato za višesortno ulje Ol Istria Selection i srebro za monosortno ulje Ol Istria picholine, Stancija St. Antonio d.o.o. iz Vodnjana, koja je osvojila zlato za monosortno ulje San Antonio istarska bjelica i srebro za monosortno ulje San Antonio karbonaca, te Al Torcio iz Novigrada, koji je osvojio dva srebra za monosortna ulja Al Torcio leccino i Al Torcio moraiolo.  

U Istru su zlato donijeli i OPG Grubešić Tone, OPG Lupić, Uljara Nonno Bruno, Fimas d.o.o., Olivetum Posavianus d.o.o., Uljara Torkop, Negri Olive, OPG Boris Galić, OPG Brečević Andrea, OPG Chiavalon, ZO Červar, OPG Cergna, Brist – Silvano Puhar, Mediteranski okusi j.d.o.o., Monte Rosso d.o.o., Magran – Obrt za uzgoj maslina, Kristofola d.o.o., OPG Buršić Marija i OPG Turinela, a srebro Clai d.o.o., Milan Licul i OPG Oliveri.

Dobar odaziv

Na natjecanje je ove godine pristiglo 881 ekstra djevičansko maslinovo ulje iz 26 zemalja, a podijeljene su sveukupno 584 nagrade – 396 zlatnih i 188 srebrnih. Najviše odličja otišlo je u Italiju, 103 zlatna i 36 srebrnih, a slijede je Španjolska s 83 zlatna i 22 srebrna odličja, SAD s 56 zlatnih i 18 srebrnih odličja i Grčka s 31 zlatnim i 39 srebrnih odličja. TOP 5 zatvara Hrvatska kao mali proizvođač s velikim uspjehom. Od naših susjeda, Slovenija je osvojila dva zlata (Morgan i Kmetija Sirk) i dva srebra (Miha Jakovčič S.P. i Kmetija Bučinel), dok je u Bosnu i Hercegovinu otišlo jedno zlato (Vinarija Škegro iz Ljubuškog).

Zbog širenja virusne bolesti COVID-19 i drastičnih mjera suzbijanja koje su uslijedile, natjecanje je ove godine održano tako da je sedamnaesteročlani žiri prijavljena ulja kušao i ocjenjivao u svojim domovima i uredima. Među njima s ponosom možemo istaknuti dvije Hrvatice, dr. sc. Karolinu Brkić Bubolu s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, i stručnu suradnicu Maslinara, dr. sc. Mirellu Žanetić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

 

Mladena Mimica Varnica

(Izvor: bestoliveoils.com)  

 

Iz 64. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next