Hrvatska treća u svijetu po broju osvojenih nagrada u New Yorku

Svjetski, a naše! Bio bi to najbolji opis maslinovih ulja s kojima su naši maslinari i ove godine potvrdili svoju izvrsnost na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovog ulja – New York International Olive Oil Competition.

Bolji od Grčke

Od samog početka održavanja ovog svjetski poznatog natjecanja, koje je pokrenuto 2013. godine, izmjenjivale su se različite zemlje koje su bile vodeće po broju osvojenih nagrada, a ove godine se prvi put među prve tri našla Hrvatska.

Odmah nakon Italije i Španjolske, Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja se može pohvaliti sa najvećim brojem osvojenih nagrada za svoja maslinova ulja. Prošle godine taj tron je zauzimala Grčka, koja je ove godine pala na 5. mjesto sa 45 osvojenih zlatnih medalja. Za razliku od Grčke, Italija je ostala dosljedna svojem položaju tijekom godina, pa se tako zadnjih sedam godina nalazi na samom vrhu prema broju osvojenih nagrada.

Od sveukupno 543 dodijeljene zlatne nagrade, Italija ih je ove godine osvojila 128, Španjolska 96, a Hrvatska 69. Što se tiče srebrnih nagrada, njih je ove godine Italija osvojila 30, Španjolska 32 te Hrvatska 27. Hrvatska maslinova ulja koja su ove godine nagrađena zlatom su sljedeća: Oio Vivo, Ulje Franka, San Antonio Istarska Bjelica, Laurenta Oblica,

Previous slide
Next slide