Hrvatskim poljoprivrednicima 3,6 milijardi eura

U sklopu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027. hrvatskim poljoprivrednicima će biti na raspolaganju 3,6 milijardi eura.

Od ukupnih sredstava 1,87 milijardi eura odnosi se na izravna plaćanja, 1,67 milijardi eura za mjere ruralnog razvoja, 52 milijuna eura za vinarstvo te 9,5 milijuna eura za pčelarstvo. Za poticanje pametnog, otpornog i diversificiranog sektora poljoprivrede sa zajamčenom opskrbom hrane je izdvojeno 61 posto raspoloživih sredstava, a za jačanje okoliša i klimatske politike i doprinos ciljevima EU u područjima okoliša i klime 25 posto.

Također se ovim Strateškim planom želi jačati socioekonomsku strukturu ruralnih područja, za što je izdvojeno 12 posto raspoloživih sredstava. Dakle, za primarnu poljoprivrednu proizvodnju je osigurano više od 204 milijuna eura, dok je za prehrambeno-prerađivačku indrustriju osigurano 143 milijuna eura.

Mladi su isto tako obuhvaćeni u programu Strateškog planu s ciljem njihovog zadržavanja u ruralnim područjima. U tu svrhu će se provoditi sljedeće mjere: dodatna izravna plaćanja po površini za prvih 50 ha, potpore za generacijsku obnovu poljoprivrednih gospodarstava kroz preuzimanje poljoprivrednih gospodarstava od strane mladih poljoprivrednika, veći postotak sufinanciranja investicija u proizvodnju, stopostotno financiranje kupovine zemljišta kroz financijske instrumente.

Piše: K.K.

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next