I čokolada je zdravija s maslinovim uljem

Dr. sc. Mirella Žanetić u ovome broju piše o funkcionalnoj hrani u koju spada i ekstra djevičansko maslinovo ulje, s kojim je čak i čokolada zdravija

Upravo su se povećanim obrazovanjem osvijestile višestruke mogućnosti prevencije različitih bolesti poput srčanih oboljenja, tumora, osteoporoze,artritisa, dijabetesa itd. Svake godine svjedočimo sve većem broju znanstvenih istraživanja kao i povećanom broju članaka u dnevnom tisku i stručnim časopisima koji su posvećeni vezi između prehrane i zdravlja, posebno s nutritivnim i ljekovitim značenjem.

Novi trendovi

Novi trendovi u prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu uključuju pojmove poput nutraceutike i funkcionalne hrane. Termin nutriceutika osmislio je 1989. godine liječnik Stephen DeFelice, osnivač Zaklade za inovacije u medicini, kombinirajući riječi nutrition i pharmaceutica,odnosno prehrana i farmaceutika, ukazujući na zdravstveno ljekovito značenje hrane.

Termin funkcionalne hrane uveden je u Japanu sredinom osamdesetih godina i odnosio se na procesuiranu hranu koja sadrži sastojke koji, pored toga što su hranjivi, pomažu određenim tjelesnim funkcijama. Nedavna istraživanja u području znanosti o hrani navode sljedeće tvrdnje: Nutraceutici su pojedini kemijski spojevi koji su prirodni sastojci hrane, a dokazano utječu na dobrobit ljudskog tijela u prevenciji ili tretiranju jedne ili više bolesti ili u poboljšanju fiziološkog djelovanja. Esencijalni nutrijenti mogu se smatrati nutraceuticima ukoliko osiguravaju i druge prednosti pored njihove osnovne uloge u normalnom rastu i funkcioniranju ljudskog tijela. Primjer je antioksidativno svojstvo vitamina C i E.

Čokolada je zdravija

Rezultati nove studije prezentirane na kongresu Udruženja Europskih kardiologa u Barceloni pokazuju da tamna čokolada obogaćena ekstra djevičanskim maslinovim uljem smanjuje kardiovaskularni rizik kod sudionika istraživanja. Studija je uspoređivala učinke tamne čokolade obogaćene polifenolima talijanske sorte crvene jabuke Panaia u usporedbi s tamnom čokoladom s dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja na aterosklerozu (otvrdnjavanje arterija) kod zdravih dobrovoljaca s kardiovaskularnim čimbenicima rizika.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 48. broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide