Informacije iz maslinika vam stižu na mobitel!

U maslinicima Ivice Vlatkovića i Nives i Gorana Morović provodi se projekt SAN kojim se umjetnom inteligencijom prati stanje u masliniku

Evropski projekt SAN (Smart agricultural network) provodi se na dvije lokacije: u Novigradu u masliniku Ivice Vlatkovića i na Dugom otoku u masliniku Nives i Gorana Morović. U projektu zajedno sudjeluju informatička tvrtka Elektrokovina plus iz Zagreba i Odsjek za poljoprivredu sveučilišta u Zadru.

Svrha projekta je primijeniti umjetnu inteligenciju na praćenju stanja u masliniku od metero stanja kako u zraku tako i u tlu i pritom istražiti navodnjavanje na sastav i kvalitetu ulja navodnjavanih i nenavodnjavanih maslina. Mjeri se sve u realnom vremenu: 1.temperatura i vlažnost zraka u tlu i zraku kao i
količine utrošene vode po stablu.

Svi se podaci šalju u realnom vremenu u glavni kompjuter u Zagrebu koji je aplikacijama povezan s vlasnicima maslinika koji mogu pratiti sve te parametre u svom masliniku tokom i izvan vegetacijskog perioda u 4-godišnjem vremenskom razdoblju.

Dana 11.ožujka u masliniku Ivice Vlatkovića postavljena je RGB kamera za analitiku vegetacije. Kamera ima u sebi procesor koji se samostalno uključuje prateći stanje u krošnji masline.

Kameru pokreće solarna energija. Kad se kamera uključi tokom praćenja i zumiranja listova masline procesor analizira sve promjene na listu koje prepoznaje u svrhu otkrivanja paunovog oka kao najraširenije bolesti masline. Nakon što procesor prepozna pojavu oboljenja, šalje slike i obavještava centralu u Zagrebu. Centrala  slikama i upozorenjem obavještava vlasnika maslinika preko aplikacije na mobitelu o zarazi i izračunu postoka zaraženih listova.

Kamera ima moć rezolucije  12.5 milijuna piksela. Radi u polju elektromagnetskog spektra od 300- 700 nm. Na istom principu će u nju biti postavljena
multispektralna kamera za detektiranje najvećeg štetnika maslina maslinove muhe. Na ovaj način putem umjetne inteligencije lakše će se pratiti stanje u masliniku i moguće promjene u realnom vremenu.

Prikupljene informacije pomagat će u trenutnoj brzoj i efikasnijoj zaštiti maslinika od bolesti i štetnika. Na taj način jednostavnom primjenom informatičke tehnologije omogućit će vlasniku maslinika direktne informacije na mobitel bez boravka u masliniku.

Ivica Vlatković

Iz 69. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next