ISKUSTVA VELIKIH I ISKUSNIH MASLINARA I VINOGRADARA SU NAM VAŽNA

Udruga maslinara Sv. Špirijun s Hvara odlučila se za posjet južnoj Istri na par dana. Cilj putovanja je bio posjetiti poznate i  iskusne maslinare i vinogradare te razmijeniti znanja i iskustva o maslinarstvu i vinogradarstvu jer u svakom novom iskustvu nauči se  nešto novo.

Razmijenila su se iskustva pri uzgoju i kultiviranju maslinika i vinograda  s Ediem Družetićem– Agroprodukt , Ivom i Željkom Prgometom– rasadnik Skink, Oio Vivo-Velimir Jurić , Toniem Babićem iz vinarije  Matošević, Silvanom Puharom -BRIST ULJA ,..  Kušanjem svjetski nagrađenih maslinovih ulja i drugih proizvoda potvrdila se dobra poljoprivredna praksa   . Generalni zaključak je da u svakom masliniku i vinogradu zbog crvene zemlje južne Istre , kojoj nedostaje humusa i organske tvari, obavezna je  plitka obrada zemlje  a druga jednako važna agrotehnička radnja je organska gnojidba nakon berbe i krajem zime. Organskom gnojidbom dodaje se velika količina organske tvari a time se crvenica dovodi u bolju plodnost što nam je iznimno važno za redovitu rodnost i maslina i loze. Crvenica bez organske tvari nije dovoljno ocjedita te ne zadržava i ne oslobađa hranjiva koja dodajemo gnojidbom .  Za osnovnu organsku gnojidbu mnogi maslinari i vinogradari biraju Plantella organska gnojiva čija je kvaliteta dokazana i isprobana kod mnogih.

Edukacija stručnog savjetnika za Plantellu – Milice Sekulić o organskoj gnojidbi

Plantellina paleta gnojiva nudi  organska gnojiva za sve kulture. Plantella organik, Plantella organik za masline , Plantella organik za vinograde, Plantella za citruse, Biogrena za povrće.

Znanja i iskustva nikad dosta zato stalno moramo napredovati i educirati se. Poznato je da se vrhunski proizvod ne može napraviti bez kvalitetnog ploda a upravo je to dokaz da vinogradar mora svojim znanjem i praksom omogućiti izvrsnu sirovinu za vrhunsko vino a jednako vrijedi i za masline i maslinovo ulje. Načela organskog i ekološkog uzgoja biljka su održivost  plodnog tla  a time osiguravamo uvjete biljkama za zdrav rast i manje bolesti što smanjuje i upotrebu pesticida.

Zašto sva organska gnojiva nisu iste kvalitete

U Edukacijskom -gastonomskom centru AZZRI -Pazin, održana je i  prezentacija i stručno predavanje na temu upotrebe, kvalitete  i pouzdanosti Plantella organskih gnojiva proizvođača Unichem d.o.o. & AM GRUPE.

Na predavanju, koje sam održala, kao stručna savjetnica za Plantellu, temeljito  sam objasnila ulogu Plantella organskih gnojiva te pojasnila zašto sva gnojiva nisu jednake kvalitete i na što sve treba obratiti pažnju. Pokazala sam i dobre primjere prakse pri korištenju Plantella organskih gnojiva kod poznatih vinogradara, maslinara, povrćara i voćara. Predavanju su prisustvovali renomirani maslinari, vinogradari, voćari  i povrćari Istre .

Zašto biramo Plantella organska gnojiva?

Plodno tlo je samo  ono tlo koje sadrži veliku količinu organske tvari. Dodavanjem odgovarajuće organske tvari u zemlju veća je učinkovitost tla te ujedno i povećan prinos od 30%. Tlo bez organske tvari je degenerirano i ne vrši svoju funkciju. Organskom  gnojidbom  cilj je  popraviti fizički, kemijski  i biološki sastav tla kako bi kultura koju uzgajamo imala sve preduvjete za zdrav i kvalitetan rast i plodnost.

Organsku tvar unosimo u tlo organskom gnojidbom  ( peletirano gnojivo Plantella ili stajnjak…) . Navika je korištenje samo mineralnih gnojiva a takva gnojidba ne osigurava stvaranje humusa i tlo postaje kiselije što onemogućuje korijenu usvajanje makro i mikro elemenata  . Znači ,nikako  ne smijemo upotrebljavati samo mineralna gnojiva već koristimo obavezno ORGANSKA GNOJIVA uz dodatnu mineralnu gnojidbu prema potrebi biljaka ili kultura koje uzgajamo. Plantella organska gnojiva sadrže 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s drugim  gnojivima koja sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa…), bez patogena bolesti i korova.

Cilj je dobiti umjeren porast na biljkama koji je zdrav i manje podložan i bolestima i štetnicima a upravo organskim Plantella gnojivima to postižemo.

PLANTELLA  ORGANSKA GNOJIVA SU 100% organska gnojiva, kojim ćemo povećati količinu organske tvari u tlu, a time dobiti bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla, stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode…Ovo gnojivo regulira pH i sadrži vrlo povoljne količine glavnih hranjiva N,P,K u organskom obliku te značajne količine mikroelemenata.

Savjetujte se s nama i nabavite Plantella organska gnojiva na vrijeme!

 bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu – Unichem Agro.d.o.o.

 info@plantella.hr

092 194 1694, Plantella.hr

Previous slide
Next slide