Istraživanja pokazala: maslinovo ulje ublažava simptome ADHD-a

Istraživanja provedena u Iranu pokazala su da ekstra djevičansko maslinovo ulje u sklopu mediteranske prehrane ima blagotvoran učinak na djecu kojoj je dijagnosticiran ADHD.

U stručnom časopisu Clinical Nutrition su objavljeni rezultati istraživanja provedenih na Sveučilištu medicinskih znanosti Shahid Sadughi u Yazdu, u Iranu. Predmet istraživanja, koje je obuhvatilo 360 djece u dobi između 7 i 13 godina, je bila povezanost između prehrane i mentalnog stanja kod djece. Nutricionist Michael Wald iz New Yorka je izjavio za Olive Oil Times da konzumiranjem maslinovog ulja, ribe i avokada, zdrave masne kiseline postaju ugrađene u mozak osoba s ADHD-om te im tako poboljšavaju pamćenje, raspoloženje, pažnju, ponašanje i učenje. Wald objašnjava da omega-3 masne kiseline pružaju neuro-zaštitu te daju mozgu i živčanom sustavu sposobnost samokorigiranja.

Tome u prilog ide i istraživanje provedeno u Španjolskoj 2017. godine na 120 djece u dobi između 6 i 16 godina. Rezultati su još jednom potvrdili da konzumacija mediteranske prehrane ima pozitivne učinke na djecu s ADHD-om.

Piše: K.K.

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next