Istraživanje pokazalo – kupci ne vole gorko maslinovo ulje

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Najnovije istraživanje s Napuljskog sveučilišta pokazalo je da talijanski kupci ne preferiraju gorčinu u maslinovu ulju, već biraju ulja sa slatkim okusom.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Napulju i koje je objavljeno u Međunarodnom časopisu o sustavu prehrambenih sustava je pokazalo da većina potrošača ne voli gorčinu u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a intenzitet gorčine percipiraju znatno više od stručnjaka. 

Preferencija za ne-gorak okus proizvoda ima velik utjecaj na način na koji kupci odabiru EVOO (Extra virgin olive oil), pa tako u supermarketu potrošači preferiraju ulja neutralnog ili slatkog okusa.

Brze odluke

Istraživači su usporedili ocjenu koju su stručnjaci i potrošači dodijelili gorčini osam najpopularnijih EVOO-ova. Dok su prethodne studije pokazivale opću sklonost maslinovim uljima neutralnog okusa, novo istraživanje je također analiziralo način na koji potrošači stvarno percipiraju i ocjenjuju gorčinu.

Studija je utvrdila da gorčina u EVOO-u dovodi do negativne percepcije  proizvoda među potrošačima. Iako je gorčina karakteristična za pravo i svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje, niti jedan potrošač u studiji nije pokazao sklonost uzorcima gorkog okusa.

Istraživanje je podcrtalo da izbor potrošača ovisi o nekoliko poznatih čimbenika, poput marke EVOO ili cijene.

Kupci mogu brzo donositi odluke kada na polici pronađu poznatu, pouzdanu marku, ali kada ne pronađu svoju željenu marku, traže karakteristike proizvoda koji ne označavaju uvijek kvalitetu, poput lokacije proizvođača.

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!