ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Maslinovo je zdravo zbog polifenola

Nije tajna da je ekstra djevičansko maslinovo ulje jedno od najzdravijih ulja za kuhanje. Mnogi smatraju kako je maslinovo ulje zdravo, jer je izvor mononezasićenih masnih kiselina. No, istraživanja pokazuju da su za dobrotvornost tekućeg zlata najviše zaslužni polifenoli.

Nasir Malik, član istraživačkog tima u Ministarstvu poljoprivrede SAD, tvrdi da su zdravstvene prednosti maslinovog ulja čak 99 posto povezane s polifenolima. Ekstra djevičanska ulja sadrže 25 polifenola, među kojima se ističu oleuropein, hidroksitirosol i oleokantal. Njihove dobrobiti su brojne. Zbog antioksidanskog djelovanja smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Nadalje, rezultati istraživanja objavljeni u British Journal of Medicine pokazali su da oni koji su jeli hranu bogatu polifenolima imali 57 posto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 u razdoblju od dvije do četiri godine od ljudi koji su konzumirali hranu s vrlo malim količinama polifenola.

Iako je potrebno provesti još mnogo istraživanja o utjecaju polifenola na smanjenje rizika od raka prostate i raka dojke, neki znanstvenici su utvrdili da polifenoli blokiraju rast i razvoj ovih vrsta stanica raka.

Olive Oil Times prenosi kako je zasebna studija sugerirala da bi tretmani na bazi oleokantala mogli biti učinkoviti kao dio terapije za pacijenate s rakom dojke. Istraživači koji stoje iza ove studije još su otkrili da oleokantal regulira abnormalnosti u receptoru odgovornom za razvoj Alzheimerove bolesti.

Osim brojnih zdravstvenih blagodati koje ekstra djevičansko maslinovo ulje ima zahvaljujući polifenolima, oni su zaslužni i za poseban okus ulja. Prisutnost polifenola doprinosi gorčini i oporosti.

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide