Izrael i Poljska osvojili 4. svjetsko prvenstvo u branju maslina

Malo mjesto Postira je od 7. do 10. listopada bilo centar svijeta za sve ljubitelje maslinarstva. Turistička zajednica, Općina Postira te postirska Poljoprivredna zadruga su i ove godine uspješno organizirali 4. svjetsko prvenstvo u branju maslina na otoku Braču. Deset četveročlanih timova se borilo za titulu svjetskog prvaka. Timove su činili članovi iz Poljske, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Francuske, Rusije, Južnoafričke republike, Izraela, Australije, SAD, Japana, Walesa, Nizozemske i Engleske.

Borba za prestižni naslov je do posljednjeg trenutka bila neizvjesna, a atmosfera prijateljska. Malo tko je mogao predvidjeti da će na prvom mjestu zasjati čak dva tima, Izrael i Poljska s ubranih 48,6 kilograma po svakoj kašeti.

Poljaci su dokazali da za pobjedu nije potrebno imati maslinike u svojoj zemlji, već vrijedne ljude. Izraelskom timu je ovo bio prvi nastup, stoga nisu krili oduševljenje postignutim rezultatom. Drugo mjesto je zauzela Južnoafrička republika s ubranih 47,2 kg maslina. Samo 0,4 kg manje od trećeplasirane Rusije je imala Francuska. Tim Digitalni nomadi su se 41,6 kg maslina popeli na 5. mjesto. Slovenija im je bila vrlo blizu s kašetom teškom 39,6 kg. Vrijedan je bio i hrvatski tim. Predstavljali su ga pjevačica Zorica Kondža, alpinist Stipe Božić i glumica Nives Ivanković na čelu s kapetanom Nenom Belanom. Njihova kašeta teška 30,3 kile im je donijela 7. mjesto. Iza sebe su ostavili Slovačku i Mađarsku.

Crnogorce, dosadašnje svjetske prvake, je od sudjelovanja spriječila samoizolacija pojedinih članova. Neki od njih su se ipak pojavili i popratili prvenstvo prvi put u ulozi promatrača. Dobar rezultat za svoj prvi nastup su postigli digitalni nomadi iz Engleske, Walesa, Nizozemske, SAD-a, Japana i Australije.  Oni su bili najuspješniji u drugoj natjecateljskoj disciplini – kvizu znanja o branju maslina i proizvodnji maslinovog ulja.

Karla Karabatić

foto: Domagoj Blažević

 

Previous
Next
Previous
Next