Jedna od najstarijih sorti cresko-lošinjskog otočja

U ovome broju predstavljamo Starovjerku, sortu koja daje izuzetno kvalitetno ulje koje se prema predaji koristilo za kršćanske obrede

Starovjerka ili drugim imenima Kraljica, Kraljevna, Crkvenarka, Dalmatinka, Lošinjka, Ilovčanka jedna je od najstarijih sorti cresko-lošinjskog otočja. Smatra se da je prenesena iz Dalmacije od čega je dobila i jedan od sinonima.

Sveto ulje

Prema predaji maslinovo ulje od ove sorte se koristilo kao sveto ulje za kršćanske obrede, a uzgajala se u maslinicima crkvenih bratovština. Danas se uzgajaju samo pojedinačna stabla na otocima Iloviku, Lošinju i Cresu, no zbog izuzetne kvalitete njezina ulja, sve se više obnavljuju stare masline i sade nove sadnice Starovjerke.

Stablo joj je visoko i razgranato, a grane su duge i uspravne. Krošnja je široka, gusta i bogata lišćem. Voli dublju zemlju, pa se uglavnom sadi u docima, vrlo je rodna i redovita sorta. Osjetljiva je na gljivične bolesti, a manje je osjetljiva na štetnike.

List starovjerke je sitan, kratak, asimetričan i uvinut prema vrhu. Boja lista je sjajna, tamnozelene boje, dok je naličje zelenkasto sive, peteljka je kratka i čvrsto se drži lista. Prosječna dužina je oko 5,5 cm, a širina oko 1,2 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija tijekom ožujka i travnja. Samooplodna je i dobar je oprašivač ostalim kvarnerskim sortama. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 185 dana.

Odlično ulje

Plod je asimetričan od jajolikog do potpuno okruglog oblika, relativno je velik, a visi na dugoj i tankoj peteljci. Boja ploda tijekom zrenja prelazi od zelene do ljubičaste i na kraju do potpuno crne boje. Meso je ljubičaste boje, a koštica je duga i oštra s obje strane, površina hrapava, svijetložute boje. Prosječna dužina je 2,2 cm, širina 1,8 cm, težina oko 3,5 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 13 posto.

Sorta je uljarica, a ulje je svijetlozelene do zlatne boje izvrsne kakvoće, okus i miris su mu maksimalno izraženi, pikantnost i gorčina umjereno harmonični, a u aromi prevladava miris voćnosti.

Ulje od starovjerke reporučuje se koristiti kao začin za već gotova jela, zelene svježe salate, ribu i meso nakon pečenja, te kao prilog tvrdim zrelim ovčjim i kozjim sirevima.

Više u novom broju Maslinara!

Časopis

Previous slide
Next slide