Jednokratna pomoć hrvatskim poljoprivrednicima iz EU do 100.000 eura

Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva održano je u utorak, 24. svibnja 2022. u Bruxellesu na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković.

Kao i prethodnih mjeseci, Hrvatskoj najvažnija točka bila je stanje na tržištima, pogotovo posljedice ruske invazije na Ukrajinu i njihove implikacije na proizvodnju i sigurnost opskrbe hranom u EU i u svijetu. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izvijestio je Vijeće da je krajem prošlog tjedna Komisija predložila izmjene Uredbe 1305/2013 u pogledu posebne mjere za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kao odgovor na posljedice ruske invazije. Te izmjene je uz potporu još 12 zemalja članica predložila Hrvatska na Vijeću koje se održalo u travnju.

Konkretno, prijedlogom se državama članicama daje mogućnost korištenja do 5% ukupnog doprinosa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj programu ruralnog razvoja za razdoblje 2021.-2022. za jednokratnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Maksimalni iznos potpore po korisniku je 15.000 Eura, odnosno 100.000 Eura za MSP.

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

 

Previous slide
Next slide