Kako izgleda uzgoj maslina na jednom od najviših maslinika na Jadranu

Na otoku Rabu postoji jedno mjesto na kojem je čovjek okružen morem i zelenilom maslinika,opijen mirisom maslinika, opijen mirisom morskog zraka, uz hujanje bure i blejanje ovaca. Ovdje maslina prkosi kamenjaru, osjeća se mir i zaboravljaju brige. Istina je što su govorili naši stari, ljubav prema zemlji i maslini hrani dušu.

Ove riječi napisane su na brendiranoj boci vrhunskog maslinovog ulja ANIMA ARBA (Duša Raba)  obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG)  Anđelka Pahljine, s otoka Raba.

Obitelj Pahljina maslinarstvom se bavi iz hobija dok im je osnovna djelatnost trgovačka i uslužna  obiteljska tvrtka Mali Palit osnovana 1990. godine. Uspješnost tvrtke je zasluga složne i uporne obitelji koju čine gospodin Anđelko i supruga Mira,  uz sinove Marina i Nikicu te kćer Petru i njihove obitelji. Gospođa i gospodin  Pahljina najponosniji su na svojih 9 unučadi na kojima ostaje budućnost obiteljskog posla.

 

Maslinici obitelji Pahljina

Opg Anđelka Pahljine broji oko 1200 stabala maslina. Jedan od najzanimljivijih maslinika smješten je na čak 400 metara nadmorske visine na brdu Kamenjak, najvišem vrhu na Rabu, što ovaj maslinik čini i jednim od najviših na Jadranu. Osim nadmorske visine specifičnost ovog maslinika na djedovini je kamenito i škrto tlo te izloženost maslina jakoj buri zbog koje su stabla maslina jako nisko formirana. Sortiment u masliniku je  ‘Oblica’, ‘Levantinka’ i ‘Pisholin’.

zdravi-plodovi-maslina-spremni-za-berbu

U sretnom suživotu s maslinama žive i ovce  Škraparice od kojih se proizvodi i sir za potrebe obitelji. Ukupan broj stabala na ovoj poziciji je  oko 800 a starosti su od 2 do 10 godina.  Stariji  maslinici u kojima ima i višestoljetnih  maslina raznih sorti, nalaze se u blizini obiteljske kuće u mjestu Mundanije na otoku Rabu.

Ulje se prerađuje u rapskim uljarama i kupažira u sve poznatiji brend ulja ANIMA ARBA. Potvrde o kvaliteti ulja su brojne zlatne medalje i priznanja  s ocjenjivanih izložbi ulja u Hrvatskoj a značajna je i zlatna medalja iz New Yorka 2018. godine. Pakovina ulja  je par zadnjih godina ocijenjena zlatnim poveljama.

Radovi u masliniku OPG Pahljina

Berba maslina uskoro počinje.  Maslinik na brdu Kamenjak specifičan je i traži poseban pristup zbog škrte zemlje, kamena, reljefa i izloženosti stabala buri. Kako bi masline bile rodnije i zaštićene od bure  formirao se niski uzgojni oblik stabala  čije grane čak dodiruju tlo.

Maslinik je ograđen visokim  suhozidima  kako ne bi ovce obrstile grane. Berba se očekuje za 15- ak dana, grane su se savile od količine plodova a plod je zdrav i neoštećen. Prozračna pozicija ne pogoduje štetnicima tako da su masline potpuno zdrave .

Za ovakav prinos je zbog nedostatka i škrtosti zemlje jako važan pristup organskoj gnojidbi tijekom cijele godine. U ljetnim mjesecima i prilikom naglih promjena temperatura masline se prskaju Bio Plantella Vitom. Aminokiseline koje proizvod sadrži oporavljaju masline i pomažu prebroditi kritičnu situaciju.

Nakon tretiranja biljke su izdržljivije i jače te otpornije na utjecaj bilo kakvih vremenskih stresnih situacija. Pakiranje od 500 ml dovoljno je za 200 l vode i koristi se preko lista ili zalijevanjem stabala.

Kako obogatiti tlo humusom? Rješenje je u  Plantella organskim gnojivima

Samo tlo koje obiluje humusom ima dobar vodo-zračni odnos,  a u takvom tlu korijen može lakše uzeti sva ona hranjiva koja su mu dostupna, regulira se pH tla , bolje se usvaja voda. Biljke uzgojene na tlima koja sadrže odgovarajući postotak humusa su zdravije, daju veći prinos, a ubrani plodovi su bolje prehrambene kvalitete. U ovako škrtom i kamenitom tlu humus  je još mnogo važniji.

Stajnjak  je koristan i za voćku i za tlo  ali njegov učinak nije tako brz i nije ekonomičan. Količinski bi trebalo dodati u zemlju 20 kg stajnjaka po stablu starosti do 10 godina a učinak bi se vidio tek kroz 2-3 godine. Plantella ima bolje rješenje: briketirana organska gnojiva.

U maslinicima Opg Pahljina od 2013. godine koriste se Plantella peletirana gnojiva. Upravo zbog ovakvog  organskog gnojenja masline zahvaljuju kvalitetnim i redovitim  prinosom.

Plantella gnojiva su idealna  za osnovnu jesensku organsku gnojidbu ali i kao prihrana  svake godine u rano proljeće. Organska gnojidba se mora obaviti odmah nakon berbe. Obilan urod na maslinama iscrpio je zemlju. Masline gnojene nakon berbe kvalitetnije će krenuti s vegetacijom u veljači 2021. i bit će otpornije. Hranjiva će usvojiti postepeno a to je puno bolji i efikasniji način za kondiciju stabala.

Plantella organik za masline sadrži sva  potrebna hranjiva za zdrav rast, plodonošenje i dobru kondiciju maslina. Sadrži prirodni dušik, kalij, fosfor, kalcij ali i sva druga mikrohranjiva kao što su bor, magnezij, željezo u pravom razmjeru za potrebe maslina. Gnojivo sadrži puno KALCIJA koji je ključan za bolju oplodnju i više plodova , ali i KALIJA koji utječe na bolju kvalitetu maslinova  ulja.

Količinu gnojiva određujemo prema kondiciji, rodnosti, starosti i bujnosti stabala. Kod gnojidbe mladih maslina do 5 godina možemo koristiti od 0,5- 2 kg gnojiva dok starijim stablima prilagodimo i povećamo količinu. Preporuka je u punoj rodnosti 1-2 tone po ha.

Zaštita maslina od bolesti?

Nakon berbe važno je okupati stabla bakrom kako bi se zaštitile sve rane od berbe i dezinficirali eventualni rezovi pri berbi. Bio Plantella Cuprovin  je odličan izbor za tu namjenu jer sadrži 50 % bakrenog oksiklorida koji je dozvoljen u ekološkoj poljoprivredi i može se kupiti bez iskaznice u poljoapotekama. Visok postotak bakra garantira učinkovitost zaštite masline od paunovog oka i drugih gljivičnih infekcija. Za manji broj stabala praktična su mala pakiranja Bio Plantella Bakar koja sadrže  35 g i miješaju se sa 10 l vode.

Savjetujte se s nama!

stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić

092 194 1694 i 01 621 39 66

milica.sekulic@unichem-agro.hr

Previous slide
Next slide