Kako napraviti marmeladu, rakiju i liker od manjiga

Pravo je vrijeme za berbu manjiga ili maginja, a mi vam u ovom broju donosimo recepte za pripreme odlične marmelade, rakije i likera od njezinih plodova bogatih vitaminom C

Plod je okrugao, u zrelom stanju, krajem listopada, narančasto-crvene boje, koji je i po bobi i po obliku sličan plodu pitomih vrtnih jagoda, a s vanjske strane je bradavičast.

Plodovi i cvjetovi

Proces sazrijevanja plodova obavlja se postepeno tako da se na stablu u isto vrijeme nalaze i zeleni, žuti, narančasti i crveni plodovi. Istovremeno se na stablu nalaze i zreli plodovi i lijepi bijeli ili roza zvonasti cvjetovi u grozdovima, vrlo slični vrijesu, medonosni koje rado posjećuju kukci, a naročito pčele. Iz bijelih grozdastih cvatova razvijaju se cvjetovi, koji će za godinu dana postati plodovi manjige.
Zreli plodovi su jestivi i ukusni, ali konzumiranjem veće količine svježih plodova mogu se izazvati probavne smetnje, jer se u organizmu oslobađa alkohol manitol, što izaziva i laganu opijenost i vrtoglavicu.

Samo jedan plod

Latinski naziv još od davnina nas uči da sam naziv biljke „unido“, što dolazi od „unium tantum edo“ a na latinskom znači „jedem samo jedan“.
Plod je bogat šećerom, uglavnom glukozom i fruktozom, a specifičnoj aromi ploda najviše doprinose C vitamin, jabučna i gelna kiselina. Najnovija istraživanja svježeg ploda ukazuju na visok udio nutritivnih antioksidansa – flavonoida, vitamina C, E i karetenoida.
S obzirom na bogatstvo sadržaja bioaktivnih komponenata, već pomalo zaboravljeni i prezreni plodovi manjige u posljednjih nekoliko godina postaju visoko vrijedna namirnica.
Pripravci od ljetnog izboja – lista planike, kao što su dekot, ekstrakt i macerat koriste se kao diuretik, ali i kao sredstvo za liječenje arterijske hipertenzije. Tanini iz lista manjige koristili su se za štavljenje kože.

Marmelada od manjige
Pekmez ili marmelada od manjiga izvrsne je kvalitete, a spravlja se tako da se zreli plodovi, svježe ubrani zgnječe, doda od ukupne mase manjiga ¼ oguljenih i na sitno isjeckanih jabuka i stavite kuhati 30 minuta, na laganoj vatri uz stalno miješanje. Nakon što manjige omekšale, iste procijedite kako bi odstranili sjemenke, nakon čega procijeđenu masu ponovno stavimo kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje još 30 minuta. Nakon što se je masa skuhala, dodat ćete na kilogram kuhane mase kilogram šećera, te nastavimo kuhati još desetak minuta dok se šećer ne otopi i limunska kora ne prožme s manjigama.
Kuhanu marmeladu stavit ćete u staklene boce i odmah poklopiti i okrenuti bocu na poklopac.

Liker od manjige
Svježe ubrane posve zrele plodove manjige zgnječit će te i staviti u staklenu bocu širokog otvora, dodat će te isto toliku količinu šećera, kojeg će te prethodno na laganoj vatri otopiti i dvostruko veću količinu rakije lozovače ili koje druge voćne rakije. Staklenku ćete dobro zatvoriti, da ne hlapi, svakog dana dobro protresti da se mase promiješa, držati na svjetlom mjestu na temperaturi od oko 15 stupnjeva C, najmanje 30 dana, nakon čega će te liker procijediti i preliti u boce.

Rakija od manjige
Zreli i prezreli plodovi manjige stavljaju se u bačve i gnječe, nakon čega se dodaje šećer i kvasci kako bi plodovi mogli fermentirati, a nakon završene fermentacije peče se rakija.

Sinaj Bulimbašić

 iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

 

Previous slide
Next slide