KAKO SMANJITI ŠTETE OD PAUNOVOG OKA I OSIGURATI DOBRU CVATNJU I OPLODNJU U MASLINICIMA

NOVA TEHNOLOGIJA KOJA KOMBINIRA ZAŠTITU OD PAUNOVOG OKA I KORIŠTENJE SPECIJALNIH GNOJIVA U MASLINARSTVU

Početkom proljeća dobivamo najviše upita o mogućnostima suzbijanja paunovog oka u maslinicima. Uz problem zaštite od bolesti maslinari žele i prihraniti masline kako bi cvatnja bila što izdašnija, a oplodnja što uspješnija. Ovdje donosimo preporuku koja se u praksi pokazala kao učinkovito rješenje koje nam pomaže da kvalitetno riješimo ove probleme.

Tretmani bakrenim sredstvima u maslinicima zaraženim paunovim okom mogu uzrokovati opadanje lista, tako da za proljetne tretmane preporučamo novo rješenje – sistemični fungicid koji u svom sastavu ima dvije djelatne tvari, različitog djelovanja na bolest. Ovaj inovativni fungicid, DECIBEL MAX® već je pokazao snažno djelovanje protiv zaraze u maslinicima koji su zbog svog položaja imali velike štete od paunovog oka u proteklim godinama.

DECIBEL MAX® je potpuno novi fungicid u programu zaštite masline od paunovog oka u Hrvatskoj. Inovativna kombinacija dvije djelatne tvari, difenkonazola i krezoksim-metila u pripravku DECIBEL MAX, posebno je prilagođena za zaštitu masline od paunovog oka.

Prednosti korištenja novog pripravka DECIBEL MAX su višestruke. Ova je kombinacija dvije djelatne tvari po prvi put registrirana u maslinarstvu u Hrvatskoj. DECIBEL MAX izuzetno je otporan na ispiranje kišom i ima dugo sistemično djelovanje. Pripravak osigurava preventivno i kurativno djelovanje na paunovo oko. DECIBEL MAX ne ostavlja nikakvih ostataka u ulju.

TORA OLIVA SUPER je posebno uravnoteženo gnojivo koje regulira redovitu rodnost masline, povećava udio rodnih pupova na maslini, osigurava bolju cvatnju, oplodnju i u konačnici daje veći prinos maslina. Ovo je posebno važno kod naše autohtone sorte, oblice kao i kod svih sorti koje neredovito (alternativno) rode. Pravilnom prihranom specijalnim gnojivima TORA osiguravamo da maslina maksimalno iskoristi svoj potencijal i da u svakoj sezoni daje najveći mogući broj oplođenih cvjetnih pupova.

TORA OLIVA SUPER sprječava i uklanja nedostatke mikroelemenata u intenzivnoj proizvodnji, djeluje na razvoj pupova, oplodnju, a u konačnici i na količinu ulja. Brzo ulazi u biljku i odmah se iskorištava.

TORA OLIVA SUPER odlično se miješa sa svim sredstvima za zaštitu bilja, pa ga maslinari mogu koristiti uz sve insekticide, fungicide ili druga folijarna gnojiva. Ovo je važno kod suzbijanja maslininog moljca, jer se uz prskanje insekticidom protiv moljca može dodati i TORA OLIVA SUPER,  ali i ranije spomenuti fungicid za suzbijanje paunovog oka – DECIBEL MAX.

dipl.ing.agr. Igor Gomezelj MBA

Previous slide
Next slide